S iPhonem na demonstrace. Umí ze sebe udělat megafon

Adam Fiala
7. 12. 2011 5:01
Na demonstracích typu Occupy Wall Street se hodí šikovná aplikace pro iPhone
Foto: Reuters

Podle zákona se během demonstrací na veřejných prostranstvích v New Yorku nesmí používat mikrofony, megafony nebo podobná zařízení, která umocňují hlas a zvuk. Možná právě tento popud stál za vývojem aplikace určené pro smartphony iPhone, kterou autoři nazvali Inhuman Microphone.

Sjednocené smartphony

Tento software umožňuje síťově propojit vícero telefonů. Uživatel s nainstalovanou aplikací pak pouze pronese nějaké heslo nebo stávkovou frázi, jeho hlas se přenese přes cloudovou technologii do ostatních telefonů. Když pak synchronně zazní, má stejnou sílu jako při technologickém zesílení. Z technického hlediska by však tímto způsobem neměl být porušován zákon. Otázkou je, jak se na to příslušnici státních orgánů budou dívat.

Sociální sítě jako podhoubí demonstrací

Řada současných demonstrací má svůj zdroj na sociálních sítích, ať už arabské jaro, nebo newyorské ekonomické protesty. Zásluhou světa propojeného na Facebooku a Twitteru snadno svolají protestní shromáždění. Navíc přes ně mohou detailně a podrobně informovat, pomalu lépe než klasická média. Samotné demonstrace ovšem dosud mají starosvětský, netechnologický charakter. Aplikace jako je Inhuman Microphone by to mohly změnit.

 

Právě se děje

Další zprávy