Ruční podpis už není potřeba. Telefónica šetří papírem

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
29. 11. 2013 13:15
Největší operátor zavede ve svých prodejnách vlastnoruční digitální podpis.
Foto: Telefónica

Praha - Zákazníci Telefóniky již nebudou muset podepisovat papírové dokumenty, ale pouze jejich elektronickou formu. Největší tuzemská telekomunikační firma postupně na všech svých značkových prodejnách zavede vlastnoruční digitální podpis.

Operátor si od tohoto rozhodnutí slibuje zvýšení rychlosti obsluhy, posílení bezpečnosti smluv a snížení objemu tisku. V ideálním případě úspora dosáhne 2,07 milionu listů A4, které se ve značkových prodejnách O2 ročně vytisknou.

Zákazník, který preferuje papírovou formu, dostane vytištěný dokument na vyžádání bez příplatku. V elektronické podobě jej dostane na svůj e-mail a budou dostupné i přes web.

Místo tradičního podpisu na papír se zákazník podepíše na speciální podložku či tablet, který umí zachytit tlak i rychlost podpisu. Takto vytvořený podpis je neoddělitelně spojen s podepisovaným dokumentem.

"V okamžiku, kdy zákazník podpis dokončí, je dokument zabezpečen pomocí hashe proti jakýmkoli dalším změnám. Podpisová data jsou v dokumentu uložena v zašifrované podobě, a jsou tím chráněna proti možnému zneužití," uvedl ředitel dodavatelské firmy Pražská softwarová Pavel Rousek.

Vlastnoruční digitální podpis vypadá úplně stejně jako běžný podpis na papírovém dokumentu a má i stejné charakteristiky. V případě potřeby jej tedy může zkoumat znalec písma.

 

Právě se děje

Další zprávy