Rok 2012 na Twitteru - Justina Biebera porazil Obama

Datarama, Simona Beránková
31. 12. 2012 10:30
Nejdůležitější milníky roku 2012 na sociální síti
Papež, jeden z nováčků roku na Twitteru.
Papež, jeden z nováčků roku na Twitteru. | Foto: Twitter

Sociální síť Twitter v roce 2012 posunula hranici virtuálních rekordů o 140 znacích o kus dál.

Nejexponovanější události na Twitteru se letos odehrály v anglosaských zemích, hlavně v USA. Jen nejsledovanější volba prezidenta na planetě - souboj mezi Mittem Romneym a Barackem Obamou  - zapříčinila v průběhu „election Tuesday" vznik více než 31 milionů tweetů.

Obama, respektive jeho účet @BarackObama drží ještě další rekord. Fotografie, na které se staronový prezident objímá s manželkou Michelle, opatřená již legendárním „Four more years", byla nejen nejretweetovanějším příspěvkem na této sociální síti v letošním roce, ale i s více než 800 tisíci retweety vůbec nejsdílenějším pípnutím v celé historii Twitteru. Pro porovnání, druhým v pořadí byl tweet Justina Biebera "RIP Avalanna. i love you" s „jen" zhruba čtvrtinovým počtem retweetů.

Sandy, olympiáda i fotbal

Podobně ohromujícího zájmu dosáhlo na této sociální síti i pustošení hurikánem Sandy, předávání cen MTV, finále fotbalového mistrovství Evropy, Superbowl nebo letní olympiáda v Londýně.

Londýn byl nejspíš první olympiádou probíhající v přímém přenosu nejen na televizních obrazovkách, ale právě i na sociálních sítích. "Vysílali" přímo sportovci, fanoušci i další účastníci londýnské akce, ačkoliv Mezinárodní olympijský výbor nebyl nijak kvůli autorským právům nadšený.

Poprvé se tak pravidel při pořizování foto a videozáznamů a podmínek zveřejňování obsahu s tématem olympijských her musela držet nejen média, ale také sami sportovci a diváci na sportovištích. Nicméně, během 16 dnů trvání letní olympiády bylo odesláno na 150 milionů tweetů. Nejvíce se tweetovalo o Boltově vítězném sprintu na 200 metrů.

Sotva pípl a už má milion

Za jednu z „událostí roku" na Twitteru se dá považovat i zřízení účtu @pontifex hlavy katolické církve - papeže Benedikta XVI.

Ve statistikách se mu coby nováčkovi poměrně daří, ačkoli v počtu tweetů neoplývá nikterak závratnými čísly, a Vatikán navíc avizoval, že je velmi pravděpodobné, že papež sám se o svůj účet starat asi nebude a nejspíš se jeho 1,3 milionu followers ani nedočkají žádných tweetů nahlížejících pod roušku tajemství papežova života.

Mezi dalšími nováčky, které Twitter vybral do své ročenky, se kromě účtu rappera PSY (mimochodem posbíral ještě o dalších 400 tisíc followers více než Benedikt XVI.), exprezidenta Francie Nicolase Sarkozyho, zpěvačky Gwen Steffani, manželky Billa Gatese Melindy a dalších zařadila i jedna - čas od času česky tweetující osobnost - tenistka Martina Navrátilová.

Čím Twitter letos žil a zbytek světa netušil

Každá platforma a stejně tak Twitter má tajemství, která ač představená v médiích světu, budou největším požitkem jen zde.

Jak se říká, „modří vědí", ať už jde o snímky z žabí či ptačí perspektivy na olympijských sportovištích - každá kamera má dosud svůj vlastní účet, zkuste třeba @L2012poolcam - vlna reakcí na dokument Kony 2012 reprezentovaná hashtagem #StopKony nebo spojení a komunikace se světem vězněného čínského umělce Aiweiweie prostřednictvím účtu @aiww.

Fotbalové fanoušky potom jistě krátce před začátkem letošního Eura potěšila přítomnost legendy kopané - Brazilce Pelého, jenž svědomitě odpovídal na všetečné dotazy fanoušků.

Rok 2012 na Twitteru byl samozřejmě mnohem bohatší, ve zkratce si jej můžete prohlédnout v ročence 2012.twitter.com.

 

Právě se děje

Další zprávy