Rodinka Simpsonových je uvězněna ve videohře!

Lukáš Bašta
10. 5. 2007 0:58
Simpsonovi si udělají srandu z největších videoherních pecek. Není jim svaté ani GTA.
Foto: Hratelně.cz

Kdo by to byl řekl, že Simpsonovi mají na svém triku již 21 her, které vycházejí pomalu stejně dlouho jako samotný seriál. Několik posledních dní pak fungovala typicky žlutá stránka s magickým odpočtem, která římskou číslovkou XXII, stylizovanou jako u nového GTA, slibovala mnohé. Odpočet však skončil a ku příležitosti vysílání 400. epizody seriálu Simpsonovi udělaly společnosti Fox a Electronic Arts představení jejich nového videoherního titulu - The Simpsons Game.

Foto: Hratelně.cz

Ačkoliv tedy nepůjde o žluklé Grand Theft Auto (to už je ostatně The Simpsons: Hit&Run), jak se mohlo zdát, u her rozhodně zůstaneme - nové dobrodružství známé rodinky nás provede všemi úspěšnými herními tituly. Simpsonovi jsou totiž uvězněni ve hře a jedinou možností, jak se dostat ven, je projít všech 16 epizod, kde každá bude inspirovaná jinou videohrou. Lepší představu, o co půjde, si můžete udělat z následujícího výčtu - NeverQuest, Medal of Homer, Bartman Begins a Grand Theft Scratchy: Blood Island, ani jeden hit nebude Simpsonovým svatý.

Foto: Hratelně.cz

V každé z úrovní bude mít hráč k dispozici dva hratelné charaktery (Homer, Bart, Marge a Lisa), mezi nimiž bude moci přepínat nebo hrát ve dvou v kooperativním multiplayeru. Každá postava pak bude mít své speciální alterego, kdy se například Homer po dostatečném množství snědených pochoutek změní v Homerball (velkou sádelnou kouli), nebo si Bart navlékne kostým a vydá se do ulic jako Bartman.

Na prezentaci byl k ozkoušení level "Around the World in 80 Bites" (Kolem světa za 80 kousnutí), kde Homer utíkal festivalem ve Springfieldu a cestou pojídal všechno, co mu přišlo do cesty, od tacos až po čínské nudle. Hratelnost tak odkazovala na starou klasiku The Simpsons Arcade od Konami (jistě jste ji hráli, šlo o beat'em up, kdy po ulici běhala třeba Marge s vysavačem) a zahraniční kolegové byli trochu zklamaní, protože ohledně hratelnosti nebo zábavnosti nešlo zase o něco přelomového. Musíme však zdůraznit, že hra je teprve na začátku a ukázka byla z pre-alpha verze.

Foto: Hratelně.cz

Patrné již však bylo výtečné grafické zpracování. Obraz prý vypadal jako nikdy před tím, přesně jako v televizní show nebo připravovaném celovečerního filmu - všechno bylo krásně hladké, ostré a hlavně pestře barevné (jsme zvědaví, jak hra dopadne na starších platformách). Použita prý byla speciální cell-shadingová technologie, která měla u 3d modelů navodit klasický dvourozměrný vzhled a rukou kreslené černé kontury. Pro hru má být k dispozici přes hodinu unikátních animovaných sekvencí a 8000 řádků textu. Pokud sledujete seriál v původním znění, můžete se radovat, protože jsou ve hře angažování všichni původní dabéři.

Ve výsledku by The Simpsons Game měla být novou interaktivní seriálovou sezónou, která si bude utahovat ze všech možných her a každé dobrodružství bude úplně nové s jiným příběhem, postavami i prostředím. Nová generace Simpsonových má vyjít koncem tohoto roku a to pro platformy PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, PlayStation 2, PlayStation Portable a Nintendo DS. O verzi pro PC se mlčí. Zatím to zní zajímavě, a pokud se Electronic Arts podaří udržet hladinu humoru tak vysoko, jak slibují, jistě půjde o jasnou koupi nejen pro fanoušky seriálu, ale videoher vůbec (na což asi sázejí).

 

Právě se děje

Další zprávy