Ročenka Facebooku: Na Čechy nemysleli, ale zářez máme

Datarama, Simona Beránková
30. 12. 2012 10:00
Shrnutí toho, co se událo v roce 2012 na Facebooku a stojí za to o tom vědět
Foto: Aktuálně.cz

Svou ročenku pro rok 2012 sestavila i nejpopulárnější sociální síť na světě, Facebook. Nebudeme příliš zastírat, že žádný z domácích fenoménů nebyl tak úspěšný, aby se dostal do povědomí uživatelů ve světě. České republice se zkrátka ti, kteří ročenku sestavovali, obloukem vyhnuli.

Shrnutí právě uplynulého roku napovídá, že Facebook pod rukama Marka Zuckerberga vznikl ve Spojených státech a svým záběrem tu také zůstává. Alespoň právě v ročence. Co tedy v ročence najdete a co by mohlo oslovit i českého uživatele této sociální sítě?

Zaujala nás "porážka" Gangnam stylu. Vzhledem k miliardě zhlédnutí videoklipu na YouTube je 5. místo v trendech USA na Facebooku překvapivé. Klip ale přeskočil Kony a univerzální fenomény YOLO (You live only once/žijeme jen jednou) a TBH (To be honest/mám-li být upřímný). V Německu se tanec rappera PSY dokonce do výběru TOP 10 ani nedostal.

Co tedy frčí? V Evropě  - tedy u Němců, Italů, Španělů a Francouzů - je ve všeobecném výběru často zastoupen fotbal, u Brazilců v hudebních trendech vede suverénně Adele. Francouzi se baví kromě fotbalu ještě o prezidentu Hollandovi, který je usazený na prvním místě, a u Britů samozřejmě zaujímá čelní místo olympiáda.

Češi - ano, sice jsme říkali, že ročenka se českým patriotům příliš líbit nebude, neboť nás její tvůrci zkrátka vynechali, jednoho zástupce ale Česká republika ve statistikách přeci jen má - trenéra italského fotbalového klubu AS Řím Zdeňka Zemana.

KONY 2012 - v žebříčcích anglicky mluvících zemí (s výjimkou Británie) se i po tři čtvrtě roce od publikování na YouTube objevuje na 3.-8. pozici film, dokument o dětských vojácích v produkci neziskové organizace Invisible Children.

Americké volby - snad žádné prezidentské volby nebudou v následujících letech tak důkladně sledované, jako byly letos právě ty americké. Zahanbit se nenechal ani Facebook a například pomocí aplikace spočítal ty, kteří odvolili a sdíleli na své Timeline tento stav se svými přáteli. Podrobné interaktivně zpracované statistiky k americkým prezidentským volbám najdete na http://www.facebookstories.com/vote

Působivé příběhy roku 2012. V ročence zaujmou i příběhy těch, kteří nepoužívají Facebook jen kvůli propagaci, hledání přátel a komentování rozmazaných fotek  - ať už jde identifikaci tisíců rybek pomocí tagování členů vědeckého týmu na fotkách, sdružování komunit, vzájemná pomoc a udržování původních kontaktů, případně šance upozornit na problémy, o kterých se příliš nemluví jako v případě kanadských Inuitů a obyvatel „od Labradoru po Aljašku", jejichž problémem jsou neúnosně vysoké ceny jídla. Nezájem se snaží řešit společně s dalšími ve facebookové skupině „Feeding My Family", která čítá okolo 20 tisíc členů.

Vizualizace činností na Facebooku - několik krátkých videí vizualizuje aktivitu uživatelů v čase - průběh sdílení populárních fotografií v roce 2012. Podstatou vizualizace aktivit uživatelů Facebooku je velké množství informací - v případech, které si můžete prohlédnout, se fotografie sdílely v desítkách až stovkách tisíců.

Osobní ročenka 2012  - Když už Facebook zanedbal seznam nejvýraznějších letošních trendů v Česku, máte možnost zveřejnit na své Timeline pomocí aplikace osobní shrnutí právě uplynulého roku.

Ročenku ukryl Facebook na www.facebookstories.com

 

Právě se děje

Další zprávy