Resident Evil 5 je pravý opak rasismu

Jiří Škrampal
17. 3. 2009 11:13
Záleží na tom, jakou má zombie barvu pleti?
Foto: Hratelně.cz

Jeden z hlavních principů universa Resident Evil vždy spočíval v tom, že každý člověk, který přijde do kontaktu s nebezpečným virem, případně parazitem, se změní v krvelačné monstrum, které je ztělesňuje zlo, proti kterému hlavní hrdina bojuje.

Nikoho zatím nenapadlo podívat se na kauzu rasismu Resident Evilu 5 z druhé strany.

Jak by to vypadalo, kdyby se Capcom rozhodl na kritiku reagovat a vydal by patch, po kterém by africké vesnice byly plné bělochů?

Kromě lehké nesmyslnosti by to navozovalo celou řadu palčivých otázek.

Snaží se nám Capcom říct, že černoši nejsou lidé, takže se nemohou nakazit? Nebo nejsou dost lidé na to, aby s nimi zlé nadnárodní společnosti počítali jako s biologickými zbraněmi, stejně, jako to udělali v americkém Racoon City?

Jedno z poselství Resident Evilu 5 tak je, že Las Plagas si hostitele nevybírá podle barvy kůže, ale má mnohem jednodušší kritéria, potřebuje prostě člověka.

Tím, že japonský tým předvedl nákazu v Africe v téměř nezměněné podobě od předchozího incidentu ve Španělsku, jen ukázal, že něco jako rasismus v jejich řadách prostě neexistuje.

Dodatky jako černá hlavní hrdinka nebo namixování bělochů do jinak striktně původního obyvatelstva, byly do hry naroubovány až poté, co byli vývojáři upozorněni na to, že západní kultura může vidět za střelbou do černochů z hlavně bílého hlavního hrdiny víc, než tam skutečně je, bez ohledu na to, kdo je zombie a kdo ne.

 

Právě se děje

Další zprávy