RECENZE: Battleforge - s kartami je možné vše

Martin Pelyněk
30. 4. 2009 0:00
První opravdu fungující online strategie.
Foto: worthplaying.com

Sběratelská vášeň je hodně silná věc. Každý, kdo s ní někdy začal, ať už sbíral známky, telefonní či hokejové karty, dobře ví, že není lehké přestat a už vůbec ne se sbírky zbavovat. Zkrátka, když si člověk zvykne něco sbírat, je to trvanlivá záležitost. Snad i z této pravdy se poučili tvůrci Battleforge, vývojářské studio EA Phenomic, které před lety přivedlo na svět skvělý a originální strategický mix Spellforce.

Foto: worthplaying.com

#hodnoceni

Jejich novinka Battleforge je postavena na první pohled velmi netradičně a oproti klasickým realtime strategiím hodně odlišně. Staví na sbírání kartiček, které jsou hodně podobné těm z notoricky známé hry Magic: The Gathering. Právě na jejich základě pak probíhá samotná RTS hratelnost. Pokud se vám v hlavě rozezněl alarm a podvědomě už saháte po peněžence, abyste ji ochránili, nemusíte se bát. Battleforge vás nebude nutit do nějakých předplatných, ani následných nákupů karet. Po koupi jí můžete zcela plnohodnotně hrát, a to jak sólo, tak v multiplayeru. Za každých okolností ale musíte být permanentně připojeni k internetu.

V základním balíku dostanete celkem dvě stovky kartiček. To už je velmi slušná porce na to, že před každou partií si musíte sestavit takzvaný „deck“ ze šestnácti kousků. Ty potom můžete používat v misi. Kartičky se týkají veskrze vyvolávání jednotek, takže si dobře rozmyslete, s jakými vytáhnete do boje. Navíc není možné jednotky vyvolávat neustále. Kartičky mají určitou nabíjecí dobu, po kterou se nedají po jednom použití aktivovat. Teprve až doba uběhne, můžete s kartičkou jednotku vyvolat znovu. To má zabránit riziku, aby se na mapě neobjevily najednou tisíce jednotek. Ale i takhle jich tam bude více než dost.

Foto: worthplaying.com

Tutoriál Battleforge je zpracován sice velice dobře, stejně se ale připravte na to, že po jeho skončení se budete cítit zahlceni. Všechny karty jsou dostupné od počátku, což evokuje situaci posledních misí v libovolné strategii. Zpočátku kartičky (jednotky) neznáte a pomalu se je učíte poznávat. Vybíráte si mezi nimi své oblíbence a zjišťujete, v jakých momentech je dobré vyvolat tu a v jakých tamtu jednotku. Prokousávání se haldou obsahu rozhodně doporučujeme, jelikož odměna je sladká.

Dvě stě karet se dělí do čtyř frakcí. Jedná se o oheň, led, stín a přírodu. Ty jsou přehledně rozřazeny do barevných spekter červené, modré, fialové a zelené. Každá z frakcí tak má dohromady padesát karet. Mezi nimi jsou sice hlavně jednotky, ale také budovy a kouzla s útočným či obranným potenciálem. Jednotlivé elementy se dají kombinovat, takže nejrůznějších mixů je opravdu obrovské množství. A to není všechno – karty se dají navíc upgradovat.

Foto: worthplaying.com

Pravda, vyvolávání je přece jen dosti razantním způsobem omezeno, aby bylo docíleno jakés takés vyváženosti. Je totiž zapotřebí stavět monumenty produkující energii na aktivaci karty. Monumentů máte ale jen omezené množství, takže rozhodně nepočítejte s tím, že do bitvy budete vrhat pouze ty nejsilnější jednotky, jelikož takové stojí nejvíce energie. Dodejme také, že pokud se budete držet jen jednoho elementu, dostanete se nakonec kvůli výhodnosti výstavby monumentů více k oněm výkonnějším jednotkám, než když budete mít namixovaný balíček.

Tvůrcům Battleforge se podařilo vytvořit skutečně parádní, dynamickou a rychlou hratelnost, která snese ta nejpřísnější RTS měřítka. Výstavba čehokoliv je blesková a na množství bojů si rozhodně nemůžete stěžovat. Ačkoliv nechybí vcelku dobrá singleplayerová kampaň, jež má ale pouze sedm misí, Battleforge je zaměřeno především na online bitvy. Hlavně dvojice kooperativních kampaní pro dva a čtyři hráče se povedla náramně. Úkoly jsou nesmírně variabilní a jednoznačně vyžadují spolupráci hráčů. Příběh tu sice je, ovšem brzy ustupuje do pozadí. Kdo se přesto chce do světa Battleforge maximálně ponořit, může si přečíst více jak třísetstránkovou kroniku.

Foto: worthplaying.com

Multiplayerových misí je rozhodně dostatek. Všechny ale nejsou přístupné od samého začátku – nejprve je třeba se k nim propracovat splněním těch aktivních. Kromě kooperativních tu najdete také nezbytné duely. Díky tomu všemu se v Battleforge náležitě vyřádíte. Autoři už ale teď plánují bezplatné rozšíření o další úrovně. Co ale tak úplně bezplatné není, to je nákup dalších balíčků kartiček. Dá se hrát i bez nich, autoři ale evidentně doufají, že si hra hráče získá natolik, že nebudou váhat připlatit si za další kartičky.

Po grafické stránce je Battleforge rovněž na velice vysoké úrovni – hlavně animace jednotek jsou potěchou pro oko. Kolem a kolem se nám hra jeví jako jedna z nejlepších realtime strategií za poslední dobu. Podařilo se jí vyvarovat rizikům vyplývajícím z originality a je velmi dobře vyvážená i hratelná. Pravda, zpočátku to chce trochu času, než se do ní opravdu ponoříte, ale pak už nebudete chtít vystoupit.

 

Právě se děje

Další zprávy