Raspberry Pi se konečně dostává k prvním zákazníkům

Adam Fiala
20. 4. 2012 8:37
Odklad způsobený i oficiálním testováním Raspberry Pí je u konce
Foto: Raspberry Pi

Koncem února vzbudila nadace Raspberry Pi pořádný rozruch, když začala s prodejem stejnojmenného přístroje. Nyní se konečně vyřizují první objednávky technologické novinky.

Miniaturní počítačový systém okleštěný na absolutní minimum si oblíbilo hodně technických nadšenců a podobný počet si jich výrobek i objednal. BBC například uvedlo, že u distributora RS Computers se na seznam čekatelů dostalo čtvrt milionů lidí. Současný stav počítačů Raspberry Pi může naplnit pouze deset tisíc objednávek.

Raspberry rozesílá dražší modely

V minulých dnech se tak někteří šťastlivci stali novopečenými majiteli zařízení s procesorem o frekvenci 700 MHz, operační pamětí 256 MB, dvěma porty USB 2.0, přípojkou HDMI a slotem pro SD kartu. využívá systém Linux. Jde o vybavenější model označovaný písmenem B, který stojí o deset dolarů víc než model A. Ten se ještě neprodává, je chudší o USB port, ethernet a má slabší výkon.

Z čínské výroby by mělo být připraveno právě deset tisíc kousků modelu B, přičemž prvních sedm set bylo začátkem týdne rozesláno podle objednávek. Původně by projekt zamýšlen primárně pro školní zařízení a výuku, nyní je otázkou, jestli se na ně také někdy dostane. Ostatně někteří se neváhají přiživit a své Raspberry Pi obratem nabízejí na eBay za podstatně vyšší cenu.

Certifikát EC pro evropský prodej

Šestitýdenní čekací dobu nezpůsobily ani tolik komplikace ve výrobě. Ostatně kvůli rychlejší produkci si nadace vybrala za výrobní destinaci Čínu a Taiwan a ne domovskou Británii. Ovšem prodlevu má na svědomí třeba zisk certifikátů a povolení. 

Z testovaní EMC vyplynulo, že zařízení se obejde bez dalších hardwarových obměn, a tak se nakonec podařilo získat evropský certifikát CE a technologický by měl odpovídat přístroj i americké FCC či australské CTick.

 

Právě se děje

Další zprávy