QuakeWorld - rychlost, pohyb, volnost

Jan "JohnNy_cz" Raszyk
15. 7. 2008 0:00
Quake nepatří do šrotu!
Foto: Hratelně.cz

Na první pohled by se mohlo zdát, že chceme založit novou rubriku - hry pro pamětníky - vždyť hra Quake spatřila světlo světa již v roce 1996. Možná si někteří z vás pamatují, že se jednalo o vůbec první 3D akční střílečku, kde se hráč mohl pohybovat v plně 3D prostředí. Ponuré středověké gotické chodby, temné okultní motivy, krvežíznivé příšery, prostě taková správná syrová řežba - typ zábavy, který mnoho hráčů mezi současnými tituly postrádá. Jak ale souvisí Quake a QuakeWorld a proč by měla za pozornost stát nějaká 12 let stará hra?

Foto: Hratelně.cz

Společnost Id Software nezůstala jen u vydání prvního dílu Quake. Vzápětí byla dopracována i podpora hry přes internet (což vyústilo v změnu názvu na QuakeWorld) a o pár let později byla celá hra uvolněna pod volnou licencí. Hry se posléze chopila komunita programátorů z celého světa a QuakeWorld tak neupadl v zapomění. Ba naopak, dodnes se vyvíjí. Přibližně každý půlrok vychází nová verze s novými grafickými efekty a velkou porcí dalších vylepšení "od hráčů, pro hráče" - to proto, že vývojáři jsou rovněž aktivní hráči.

Foto: Hratelně.cz

Ke QuakeWorldu se s respektem obrací velká část profesionálních hráčů her. Hlavní komerční vlna tlačí dopředu stále nové a nové tituly, tato hra ale zůstává v myslích spousty hráčů spojená s několika "nej". Jaké jsou ty nejvíce vyzdvihované vlastnosti QuakeWorldu? Jednoznačně rychlost, volnost a pohyb.

Klasickou hlavní zbraní je raketomet, a právě ten nese největší podíl na rychlosti hry - rychle letící raketa po výbuchu soupeře stejně rychle vymrští do vzduchu, proto ve hře jeden na jednoho je v soubojích nutné pohotově reagovat a rychle se zorientovat v prostoru arény. Další předměty jsou Lightning Gun, granátomet a další zbraně, důležitou strategickou úlohu hrají brnění a hlavním a význačným prvkem je Quad Damage - předmět, jehož sebrání zvýší účinnost zbraní čtyřnásobně. Stejně tak zásadně průběh hry ovlivňuje sebrání předmětu Pentagram of Protection, dočasné nesmrtelnosti hráče, nebo Ring of Shadows Magic, neviditelnost.

Foto: Hratelně.cz

Stejně význačná a charakteristická je ale rovněž volnost pohybu. Přestože k ovládání pohybu slouží klasické "4 šipky", jejich různou kombinací a natáčením pohledu myší lze pohyb hráče různě zrychlovat a zatáčet, a na rozdíl od většiny ostatních her snažících se působit spíše realisticky, lze v QuakeWorldu do značné míry ovládat pohyb ve vzduchu. Všeho lze tak ve hře dosáhnout mnoha různými způsoby a pohyb po aréně si užívat ve vlastním osobitém stylu.

QuakeWorld je sport a tak trochu RPG "na vlastní kůži". Když hru začnete hrát, je před vámi dlouhá cesta. Pokud na internetu vyzvete na souboj někoho "na vysokém levelu", nedá vám nejmenší šanci. S ostatními začínajícími hráči si ale užijete spoustu rychlé adrenalinové zábavy. Sami časem zjistíte, jak se zlepšovat v hlavních schopnostech - míření, pohybu a herní strategii. Sledování vrcholných hráčů této hry dodává spoustu inspirace v čem všem se lze zlepšovat a jaké dokonalosti lze dosáhnout.

Foto: Hratelně.cz

Nejčastěji hranými mody jsou již zmíněný duel (jeden na jednoho), dále pak týmová hra (4 proti 4 nebo 2 proti 2) nebo hra všichni proti všem - adrenalinový zážitek, který spolehlivě otestuje vaše reflexy. Každý rok probíhá spousta evropských duelových i týmových turnajů a rovněž český duelový turnaj Czech QuakeWorld Events.

Hru QuakeWorld lze navíc získat v mírně omezené verzi zdarma - a to v instalačním balíku nQuake - ten obsahuje vše potřebné. Pokud rovněž vlastníte originál hry Quake, můžete jej do instalace začlenit a získat tak plnohodnotnou hru QuakeWorld.

odkazy:
http://www.nquake.com/
http://www.quakeworld.nu/
http://www.quake.cz/

YouTube video teaser:
http://www.youtube.com/watch?v=4FJTfE9YdUU

 

Právě se děje

Další zprávy