Pusťte na Facebook děti, nabádá jeho zakladatel

LP Fish
31. 5. 2011 17:05
Mark Zuckerberg by rád, aby zřízení profilu na jeho sociální síti nebylo zapovězeno dětem, mladším třinácti let
Foto: Reuters

Šéf Facebooku se při nedávném rozhovoru pro CNN svěřil novinářům, že by rád snížil věkovou hranici pro legální přístup na sociální síť Facebook. Zpráva o tom, že chce na Facebooku zlegalizovat nezletilé uživatele, vzbudila vlnu emocí.

Řada rodičů neskrývá obavy o své potomky a rádi by je před „svody" sociální sítě uchránili alespoň do puberty. Zuckenberg však zdůrazňuje možnou vzdělávací funkci sociální sítě a přitom hlavně hodlá legalizovat současnou reálnou situaci.

Pět milionů desetiletých

Z dvaceti milionů nezletilých Američanů, kteří v minulých letech pravidelně používali Facebook, bylo totiž podle průzkumů serveru Consumer Reports 7,5 milionů mladších 13 let a z toho 5 milionů dětí mladších deseti let. I když v Evropě bude asi počet dětí na Facebooku nižší, může se otázka zda děti patří na Facebook, zdát trochu zbytečná.

Pokud vaše dítě používá počítač, a v poslední době hlavně chytrý telefon, je velmi pravděpodobné, že svůj profil s falešným datem narození už na Facebooku má.

Nuda v rezervaci

Je totiž nutné si uvědomit, že většině dospívajících přijdou pokusy vytvořit pro ně výhradně dětskou sociální síť s přísnějšími pravidly (jako je například americká Togetherville) stejně zábavné, jako trávit čas v nejsvobodnější zemi světa v indiánské rezervaci.

Otázku lze proto otočit a vrátit ji zpět do rodinného kontextu. Chcete aby mělo vaše dítě facebookový profil? Pokud ne, nekupujte mu chytrý telefon a jeho počítač nepřipojujte k internetu. I tak si ho ale možná založí.

Druhá možnost je tedy probrat s ním i tuto variantu a potom jeho profil pravidelně kontrolovat, nastavit mu dobře stupeň zabezpečení soukromí a kontrolovat, jaké aplikace používá. Stejnou péči je pak nutné věnovat chytrému telefonu.

Z výše zmíněné studie Consumer Reports totiž také vyplývá, že přítomnost dětí a jejich přátel na Facebooku vede mimo jiné k velkému počtu zneužití profilů. Stávají se snáze obětí krádeže identity, distribuce virů a problémem mohou být i (pro tuto věkovou skupinu zcela nevhodné) témata různých průzkumů.

Budou v bezpečí

Na jednu stranu je tedy dobré smířit se s tím, že okolní svět bude lépe zvládat dítě, připravené na možné eventuality jeho „virtuální" sféry. Nutno dodat, že větší nebezpečí než na Facebooku mu zcela jistě hrozí cestou ze školy, nebo když jej pošlete nakoupit do supermarketu.

Zároveň je ale nutné položit si otázku, co vlastně legalizace dětských uživatelů na největší sociální síti přinese dobrého. Zuckerbergova odpověď na tuto otázku příliš přesvědčivě nezní. "Zatím ta omezení nebyla zrušena. Až budou, uvidíme, co zafunguje. Na to, aby děti byly v bezpečí, klademe velký důraz," odpověděl Zuckerberg CNN.

 

Právě se děje

Další zprávy