První tablet od Nokie. Představila i dva obří mobily

Ekonomika a Otakar Schön, iHned.cz
22. 10. 2013 14:40
Šlo zřejmě o poslední prezentaci předtím, než Microsoft dokončí převzetí divize mobilů.
Nokia Lumia 1320. Ilustrační foto
Nokia Lumia 1320. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Nokia v úterý představila svůj první tablet Lumia a dva chytré telefony s velkým displejem, takzvané phablety, také s názvem Lumia.

Šlo zřejmě o poslední prezentaci finské společnosti předtím, než americký gigant Microsoft dokončí převzetí její divize mobilních telefonů.

Přístroje, které mají operační systém Windows americké společnosti Microsoft, se mají začít prodávat ještě do konce roku.

Nokia ukázala i tři vylepšené přístroje ze své řady levnějších modelů Asha. Tato značka se zaměřuje hlavně na rozvíjející se trhy.

Tablet proti Microsoftu

Po více než roce spekulací Nokia uvedla na trh vlastní tablet. Desetipalcové zařízení s FullHD displejem používá operační systém Windows RT v nejnovější verzi a přímo konkuruje tabletu Surface 2 od Microsoftu i důrazem na pracovní využití s obalem, který slouží jako zdroj energie a klávesnice.

Tablet bude dostupný nejprve v USA a Velké Británii, a to ještě letos za 499 dolarů bez daně, klávesnice s akumulátorem přijde na dalších 149 dolarů. V korunách by měl tablet Lumia 2520 stát kolem 12 tisíc korun, klávesnice přibližně 3,5 tisíce korun.

Obří Lumia, nová vlajková loď

Novou vlajkovou lodí Nokie vedle Lumie 1020 s úhlopříčkou 4,5" a 41MPx fotoaparátem je obří Lumia 1520 s IPS LCD displejem, který má úhlopříčku 6" (15,24 cm) a rozlišení 1920x1080 bodů, dvojnásobné proti stávajícímu maximu 1280x768.

Telefon se začne prodávat ještě letos, ale pouze ve vybraných zemích - v USA a Číně a následně v dalších zemích - Francii, Velké Británii či Německu. Informace o dostupnosti v ČR zatím nejsou k dispozici, podle zkušeností z minula se ale Lumia 1520 do Česka před Vánoci nedostane.

Podrobnější informace čtěte na webu iHned.cz, kde najdete i více fotek a online reportáž z prezentace.

 

Právě se děje

Další zprávy