Provider nemusí blokovat P2P sítě, řekl evropský soud

LP Fish
24. 11. 2011 20:50
Belgická organizace na ochranu autorských práv neměla podle Evropského soudu právo přikázat providerovi blokování stránek na kterých se sdílí protiprávní obsah.

Poskytovatel připojení nesmí být nucen soudem, aby uživatelům zabraňoval ve stahování soubor z P2P sítí, byť byšlo o soubory chráněné copyrightem. Vyplývá to z rozsudku Soudního dvora EU (znění rozsudku v PDF), který zveřejnila agentura Bloomberg.

Soudci posuzovali případ belgického providera Scarlet Extended, kterého k filtrování provozu P2P nutila organizace SABAM zastupující autory (belgická obdoba naší OSA).

Scarlet Extended se však proti tomu odvolala k nejvyššímu soudnímu orgánu EU s tím, že příkaz je v rozporu s evropským právem.

A soud dal poskytovateli za pravdu. Podle něj by se opačný rozsudek nedotkl jenom belgického providera, ale také práva jeho zákazníků na svobodné šíření informací.

Zákaz by podle rozhodnutí soudu přinesl také "systematické zkoumání obsahu webu a shromažďování IP adres uživatelů, od kterých pochází protiprávní obsah". To jsou však podle soudu chráněné osobní údaje.

V rozhodnutí se mimo jiné píše: "Evropské právo brání národním soudům ukládat poskytovatelům internetového připojení povinnost zavést systém filtrování za účelem zamezení protiprávnímu stahování souborů."

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy