Protipirátský zákon USA kritizuje už i Silicon Valley

LP Fish
28. 6. 2011 9:00
Nejen obránci svobody na internetu, už i investoři a internetoví podnikatelé jsou proti přijetí amerického protipirátského zákona. Je nepromyšlený, tvrdí.
Foto: Reuters

Americkým legislativním procesem prochází v posledních týdnech návrh zákona, který podle jeho kritiků ohrozí svobodu i ekonomickou stabilitu internetu. Tzv. IP Protect Bill charakterizoval jeden z jeho odpůrců, senátor Ron Wyden jako „ kazetovou pumu, tam, kde bychom potřebovali přesně naváděnou střelu". Z domácích reálií připomíná zmiňovaný zákon ze všeho nejvíc tzv. Farského dodatek, který po protestech odborníků a veřejnosti minulý týden zamítl český parlament.

Podle návrhu zákona, který právě prochází americkým Senátem, by mimo jiné byli operátoři doménového systému nuceni vyřadit tzv. pirátské stránky. To znamená, že by stránka ztratila doménové jméno  (například vláda.cz) a zůstala by jí jen IP adresa označující konkrétní server s internetovým protokolem (ve tvaru např. 192.168.2.125). Návrh, který podporují především vlastníci autorských práv z nahrávacího průmyslu a Hollywoodu, už vzbuzuje odpor nejen u obránců svobody na internetu, ale také odborníků a internetových investorů.

Experti jsou proti

Už před měsícem byla americkému Senátu doručena zpráva internetových expertů, podle kterých by toto DNS filtrování učinilo Internet méně bezpečným a udělalo jen velmi málo pro zabránění sdílení souborů na těchto stránkách. K nelegálnímu obsahu by totiž vedla sice složitější, přesto jednoduše realizovaná cesta.

Vyhledávání v realitě probíhá podle obsahu stránky, nikoli podle doménového jména. Stejně tak lze zákon obejít pomocí sociálních sítí, na kterých by mohl kolovat seznam „pirátských" stránek, tentokrát ještě s větší příchutí něčeho „nepovoleného". Navíc odhalení skutečné IP adresy zvyšuje možnost hackování dané stránky, což podle expertů snižuje bezpečnost na Internetu a je paradoxní, že by právě toto umožnil zákon. Autoři zprávy zdůrazňují, že nemají nic proti obraně autorských práv, ale tento způsob boje … zdá se jim poněkud nešťastný.

Investoři také

Kromě expertů se však minulý čtvrtek do návrhu zákona obuli i podnikatelé a investoři internetových firem. Podle serveru Arstechnica tak proti sobě poprvé otevřeně stojí Hollywood a Silicon Valley, centrum americké IT inteligence.

V dopise, který podepsal kromě desítek podnikatelů také zakladatel Netscapu Marc Andreessen a vydavatel Tim O'Reilly stojí: „Pirátské weby budou existovat vždycky, ale pokud držitelé práv využijí ke sdílení a prodeji jejich práce inovativní distribuční modely, které internet nabízí, mohou a budou v budoucnu slavit úšpěch."

Svůj názor na novou legislativu vyjádřili podle očekávání i řady bezejmených. Hackerská skupina Anonymous spustila kvůli podpoře IP Protect Billu silný DDoS útok na stránky americké obchodní komory, kterou vyřadili z provozu.

Média varují

Proti připravovanému zákonu stojí také americká média. Kromě těch internetových se nad logikou návrhu, přenášejícího odpovědnost z vládních složek na soukromé podnikatele, pozastavuje například NYTimes. Opozici k IP Protect Billu však mají i v samotném Hollywoodu. Naznačuje to článek v L.A. Times, který volá po zamítnutí návrhu a hledání „více promyšleného přístupu" ke stránkám sdílejícím nelegální obsah. Je také s podivem, že k podobné reakci nevyprovokovali zákonodárce teroristické nebo pornografické stránky. U nich však jde samozřejmě jen o bezpečnost a svobodu. Nikoli o zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy