Protesty Occupy Wall Street můžou být i bonus na mapě

LP Fish
22. 10. 2011 16:00
Hnutí Occupy Wall Street se rozvinulo prostřednictvím webu. A na internetu také vznikají zajímavé aplikace, které pomáhají dění kolem protestů sledovat.
Foto: Aktuálně.cz

Hnutí Occupy Wall Street nachází čím dál tím větší ohlas nejen v klasických médiích, ale také na sociálních sítích či stránkách na sdílení videa či fotek. Tohoto fenoménu si všímá server Mashable a ukazuje dva projekty, které online projevy související s původně newyorským hnutím proti hamižnosti doslova "mapují".

Ani jedna z těchto map přitom nezaznamenává oblasti skutečných protestů, jako třeba tahle mapa.

Nepokoje jako bonus

Technologie dvou Londýňanů na stránkách Cravity byla původně vyvinutá pro mapování volných bytů a podnikání s jejich pronájmem. Při letních sociálních nepokojích nejen v Londýně, ale i dalších britských městech, však její tvůrce napadlo, že by mohla mapovat také vzkazy na Twitteru s danými hashtagy.

Propojení "tweetů" s geolokačními údaji fungovalo spolehlivě a mapa na Cravity také obsahovala funkci, která uživatele upozorňovala, když "tweetoval" někdo z jeho okolí. Cravity také kromě geolokačních údajů poskytuje emailovou adresu autora "tweetu".

"Nemám nějaký vyhraněný politický názor," říká jeden z jeho tvůrců Cravity Humphrey Flowerdew. "Zajímají mě jen technologie a co praktického s nimi lze udělat."

Rozhodnutí zda trackovat také tweety #OccupyWallStreet,  #occupywallst, #OWS,  #OccupyStockholm (případně jakékoli další město) a vytvořit jejich online mapu, u něj bylo proto motivováno čistě komerčně. "Occupy" bonus mu totiž na obchodní stránky přivádí tisíce nových návštěvníků.

"Jde prostě o nový způsob, jak získat přehled o dění na celém světě," říká Flowerdew.

Profesionální systém - multimediální servis

On-line dění okolo hnutí Occupy Wall Street sleduje na internetu ještě jedna online mapa.

Ta používá profesionálního mapového softwaru ESRI. Důvěru v něj vložila například správa státu  Texas a agentura pro zvládání krizových situací FEMA, když jeho prostřednictvím provozovali systém zobrazování živelných katastrof v reálném čase, využitý například při nedávných požárech.

Systém ESRI zaznamenává podle klíčových slov nejen vzkazy na Twitteru, ale také YouTube videa a fotografie na Flickru. Spíš než kontakt na nejbližšího uživatele je tak zaměřen na multimediální servis prohlášení, amatérských videí a fotografií. 

 

Právě se děje

Další zprávy