Program na "proměnu v Asiata" narazil, Google jej stáhl

Tereza Holanová Tereza Holanová
22. 1. 2013 11:42
Více než 10 tisíc lidí podepsalo petici a označilo aplikaci za rasistickou

Palo Alto - Nová aplikace na úpravu fotek se v prodejně Google Play dlouho neohřála. Službu "Make Me Asian" neboli "Udělej ze mne Asiata" musela americká firma kvůli stížnostem uživatelů odstranit.

Internetovou petici za odstranění aplikace podepsalo více než deset tisíc osob. Těm vadilo, že Google podporuje rasismus, protože pracuje se stereotypy, které sloužily k ponižování Asiatů po celá staletí. Stejně tak aktivisté posílali tweety označené hashtagem #makemeracist, aby je na službu upozornili.

Online média si pro svůj protest zvolili kvůli tomu, že se jim za čtvrt roku nepodařilo kontaktovat nikoho přímo z Googlu.

Pořiďte si knír a zasmějte se

Aplikace, která byla ke stažení zdarma, umožnila zešikmení očí a změnu odstínu kůže, kromě toho osobě na fotografii nasadila rýžový klobouk. Nechyběl dlouhý knír ve stylu románového zločince Fu Manchu.

"Na pár sekund se můžete stát Číňanem, Japoncem, Korejcem nebo jakýmkoliv Asiatem," stálo v popisu aplikace, kterou zástupci firmy označili za zábavnou.

"Srovnejte výsledek se svými přáteli a zasmějte se od srdce," vyzýval rovněž autor zákazníky. Hotovou fotku bylo pochopitelně možné sdílet na Facebooku, poslat e-mailem nebo v MMS.

Podněcoval Google nenávist?

"Make Me Asian" není jedinou svého druhu, kterou vývojář vystupující pod jménem KimberyDeiss představil. V obchůdku byla od něj ke stažení také "Udělej ze mne indiána", která vyfotografované osobě rozšíří nos, přidá dlouhé černé vlasy, čelenku s péry a válečně ji pomaluje.

Podle listu The Huffington Post do autorova portfolia dále patří "Udělej ze mne Rusa", "Udělej ze mne Ira" nebo "Udělej ze mne tlouštíka". Jak autoři petice vysvětlují, toto "nálepkování" ale není tak ožehavé a hrozí u něj mnohem méně, že se stane zdrojem diskriminace.

Ani jedna ze zmíněných aplikací ale nyní každopádně už v prodejně není.

Zda Google odstranil program určený pro smartphony s operačním systémem Android skutečně kvůli protestům, americký gigant nepotvrdil. Zástupci skupiny pouze sdělili, že se k jednotlivým funkcím nevyjadřují a že obecně z Google Play odstraňují vše, co porušuje jejich politiku.

Ta zakazuje nenávistné projevy, především šíření nevraživosti, která nějak souvisí s rasou nebo etnickým původem.


 

Právě se děje

Další zprávy