Progaming - jak na Counter-Strike?

Michal Sztemon
8. 3. 2007 0:00
Chcete hrát Counter-Strike jako profík? Není nic jednoduššího, než si přečíst náš návod!

Zhruba jednou měsíčně si detailně rozebereme některou hojně hranou multiplayerovou hru, asi těžko můžeme začít něčím jiným než Counter-Strikem (konkrétně verzí 1.6). Tato hra je modifikací Half-Life, první beta Counter-Striku vyšla již v roce 1999. Dříve nevídaná týmová spolupráce přitáhla k síťovému hraní milióny hráčů a ukázala cestu, kterou se později ubírali mnozí další. Základním stavebním kamenem úspěchu na progamingové CS scéně sice jsou kvalitní individuální výkony hráčů, ale tým musí mít připravenou taktiku, komunikovat a postupovat společně, aby měl naději na úspěch.

Na první pohled vypadá Counter-Strike jako simulace souboje teroristů s protiteroristickými policejními jednotkami. Obě strany mají odpovídající zbraně, příslušné cíle (detonace bomby vs. její zneškodnění), vše vypadá autenticky. Ale přece jen to s realismem není tak žhavé, i hráč s minimem života vidí ostře a běhá jako zajíc a o dolarových odměnách za zastřelené zločince můžou reální policisté jen snít.

Foto: Hratelně.cz

Veřejné hraní vs. týmový zápas
Zatímco hraní na veřejných (public) serverech může být zábavné, opravdová síla Counter-Striku se ukáže až v týmových soubojích (clanwarech). Každý nováček začíná na veřejném serveru, téměř každý si v začátcích plete své spoluhráče a protihráče, nikdo není hvězdou po týdnu hraní. Na veřejném serveru se v přítomnosti další spousty (20 i více) hráčů naučíte základy střelby a hrané mapy, po nějaké době vás však zřejmě začne štvát "inteligence" některých spoluhráčů, a tak je čas na týmové zápasy.

Zápasy se hrají v pěti proti pěti a je to zcela něco jiného než samostatná hra. Zatímco na veřejném serveru se téměř každý stará pouze o sebe, v týmovém pojetí hry je to právě spolupráce, která posouvá hru o úroveň výš. Při vhodně zvolených strategiích či s použitím výbušných nebo oslepujících granátů totiž i tým individuálně slabší může vyhrát nad svým silnějším soupeřem.

Nejpoužívanější zbraně

KM.45 ($500) - USP - základní policejní pistole, vyplatí se z ní naučit střílet, hodí se to na publicu i v zápasech
KM Submachine Gun ($1500) - MP5 - solidní zbraň za málo peněz, je důležité mířit na hlavu
CV-47 ($2500) - AK47 - útočná puška teroristů, velmi silná, je potřeba střílet v krátkých dávkách
Maverick M4A1 ($3100) - útočná puška policistů, rovněž velmi silná, snese i delší dávky, ideál pro začátečníky
Magnum Sniper Rifle ($4750) - AWM - odstřelovačka, jedna rána znamená zpravidla smrt

Jak začít na veřejných serverech?
Jděte na některý z veřejných serverů a tam hrajte tak dlouho, dokud nebudete znát všechny často hrané mapy. Někdo doporučuje trénovat proti počítačovým protivníkům (botům), většinou však inteligencí dvakrát neoplývají, a tak jsou lidští soupeři nenahraditelní. Pokud si myslíte, že již ovládáte všechny mapy, zaměřte se na střelbu a zvykněte si střílet na hlavu. Bohatě postačí ovládat některou z pistolí (třeba policejní USP), útočné pušky AK-47 a Colt M4A1, případně ještě odstřelovačku Magnum. Zbraní je ve hře sice více než dost, ale právě tyto vynikají svým poměrem cena/výkon a používají se mezi profíky.

Foto: Hratelně.cz

Po výběru zbraně je dobré si do ní koupit i náboje a samozřejmě kevlar (nejlépe s helmou). Hodí se i granáty a defuse kit, snažte se však vyvarovat házení granátů pod nohy vlastním spoluhráčům. Týmového hráče pak poznáte tak, že se snaží o splnění úkolu (zneškodnění/položení bomby), což by mělo být i vaším cílem. K celkové orientaci na mapě slouží radar, na kterém jsou vidět všichni vaši spoluhráči. Vy tak v levém horním rohu obrazovky vidíte, kolik jich je ještě naživu a jak jsou rozmístěni. Leckdy opomíjené je naslouchání zvukům solidní sluchátka a trocha představivosti nahradí velkou část reflexů.

Není to ale až tak jednoduché, ve hře figurují i peníze, za které zbraně nakupujete a vy tak musíte dobře zvážit, kdy kupovat a kdy ne. Do každého kola se totiž narodíte pouze se základní pistolí a po obhlédnutí finanční situace se musíte rozhodnout. V zásadě platí, že pokud máte alespoň $3500, kupovat byste měli pořídíte za to MP5 + plnou výbavu anebo útočnou pušku. Na veřejném serveru je levnější cestou vyhlídnout si nějakého spoluhráče a po jeho smrti pušku sebrat ze země. V týmových soutěžích je tzv. money-control hotová věda a velmi často dokáže rozhodnout vyrovnané zápasy.

Foto: Hratelně.cz

Klanové hraní a pokročilejší taktiky
Pokud chcete začít hrát v klanu, je nejjednodušší cestou oslovit někoho (nebo lépe být osloven) na public serveru. Takový tým má sice většinou ke špičce daleko, ale každý začátek se počítá. Po nějaké době je čas na přestup, ideálním způsobem je zahrát slušně proti lepšímu soupeři a pak se k němu připojit. Klanoví hráči by si měli najít čas na pravidelné tréninky, alespoň jeden hráč (velitel) by měl studovat záznamy her (dema) ostatních týmů a brát si z nich ponaučení. Základem je samozřejmě komunikace (Ventrilo, Teamspeak), velitel by měl mít jasnou pozici a ostatní hráči by jej měli poslouchat.

Nezbytnou součástí CS 1.6 je průstřelnost zdí, beden, dveří apod. a je několik způsobů, jak si na to zvyknout a využívat ve svůj prospěch. Někdy se vyplatí zkusit vyslat dávku naslepo na soupeře, který se stáhl (např. dveře na de_aztec), jindy pak přesně vyměřit na místo, kde soupeři rádi sedávají (de_nuke), zřejmě nejlepší je pak nácvik v rámci klanu s hlášením o úspěšnosti střelby. Pokud nevíte, co dále zlepšit, stáhněte si dema předních světových hráčů a sledujte je pohyb, střelbu, řešení situací. Je pravda, že tak brutální reflexy zřejmě mít nebudete, ale překvapivá pozice nebo umístění oslepujícího granátu se může vždy hodit.

Na konečné hraní má vliv i spousta dalších aspektů (plynulost hry, kvalita myši a sluchátek, rychlost připojení k internetu), ale v zásadě platí, že u Counter-Striku se víc než v jiných hrách projeví i taktika a zkušenosti.

 

Právě se děje

Další zprávy