Profesionální hráčky a zajíčci z Playboye

Michal Sztemon
17. 6. 2007 0:00
Přinášíme další informace ze života progamera.
Foto: Hratelně.cz

Championship Gaming Series (CGS), nejštědřeji dotovaná herní soutěž všech dob s finančními odměnami ve výši 5 miliónů dolarů (více než 100 miliónů Kč) odstartovala v USA draftem hráčů. Organizátoři si vzali příklad z amerických soutěží NHL či NBA a nechali generální manažery týmů vybírat hráče, místem konání bylo sídlo Hugha Hefnera - Playboy Mansion.

Za soutěží Championship Gaming Series stojí řada velkých společností, nejvýznamnější je zřejmě televize Direct TV, chce tímto způsobem zpropagovat profesionální hraní počítačových her. Každý účastník ligy bude mít podepsánu profesionální smlouvu s minimálním platem alespoň 30 000 dolarů, pokud bude vyhrávat, může si přijít i na několikanásobek této částky. Hráči - budou všechny zápasy hrát před televizními kamerami, ty budou vysílány živě a s komentářem. Je dost pravděpodobné, že pokud bude mít show úspěch, z hráčů se takřka okamžitě stanou mediální hvězdy.

Na rozdíl od jiných soutěží nehraje "každý na sebe", ale pro svůj tým. I když jeden z hráčů drtivě zvítězí, nemusí to nic znamenat. Celkem se bude soutěžit ve čtyřech hrách Counter-Strike: Source a FIFA 07 na PC a Project Gotham Racing 3 a Dead or Alive 4 na konzoli Xbox 360. PC hry (CSS, FIFA) nepřinášejí žádné velké změny, snad jen drobné úpravy herních pravidel (zkrácení zápasů kvůli televizi). Zajímavější jsou konzole autíčka PGR3 se hrají systémem 2v2, tedy dvojice z jednoho týmu soupeří proti dvojici z týmu druhého. Asi není potřeba dodávat, jakou roli zde bude hrát taktika každého z nich. Karate mlátička DoA 4 je zajímavá zase jinak - jedna z dvojice DoA 4 hráčů v každém týmu musí být dívka.

Foto: Hratelně.cz

Soutěže v rámci Championship Gaming Series jsou celosvětové, v ostatních částech světa (mimo USA), ale budou trochu "dietnější" a nebude kolem nich takový poprask. Dá se však očekávat, že příští sezóna ve světě už bude úplně stejná jako ta aktuální v USA. A jak vše funguje? Organizátoři na základě svých znalostí herní komunity vyberou generální manažery jednotlivých týmů (např. majitelé týmu, bývalí hráči, herní novináři, apod.), tito generální manažeři pak sledují dění v CSS, FIFA 07, DoA 4 a PGR 3 komunitách a musí si vybrat ty nejlepší hráče do svých týmů. V tom jim pomůže několik kvalifikačních turnajů, v nichž se adepti na profesionální smlouvy spolu utkávají.

První draft CGS (pro region č. 1 - Severní Ameriku) se odehrál v průběhu tohoto týdne v Playboy Mansion v Los Angeles, kromě hráčů, manažerů a novinářů se tak zde pohybovali i všudypřítomní "zajíčci" dívky časopisu Playboy. Přílišné rozptylování by se však nikomu nevyplatilo, hráči soupeřili o životní šanci, manažeři se pak museli soustředit na každý detail, aby mohli sestavit kvalitní tým. (Který další manažer má zájem o tohoto hráče? Je schopen podávat dobré výkony i pod tlakem? Jak bude působit na televizní diváky a sponzory?)

Nyní už k samotnému draftu - čtyři z šesti generálních manažerů jsou zároveň šéfy Counter-Strike: Source týmů a dalo se očekávat, že budou chtít, aby jejich domácí týmy hrály i v jejich CGS týmech. To se nakonec splnilo, i když výkony CSS týmu Pandemic nebyly ani zdaleka tak zářivé jako výkony ostatních týmů a jejich manažer Mark Dolven určitě mohl volit lépe. Jedničkou draftu se stala Vanessa Arteaga, neboť tato hráčka v kvalifikačních turnajích doslova zesměšnila konkurenci ve hře DoA 4 a zřejmě v průběhu ligy ve své hře neprohraje. Brzy byly draftovány i kvalitní CSS týmy compLexity a Team 3D, jejich domácí manažeři vědí o schopnostech těchto týmů a nechtěli si je nechat vyfouknout.

Elitní DoA 4 hráči Master a OffbeatNinja rovněž nemuseli dlouho čekat a byli draftováni v prvním kole. V kvalifikačním turnaji sice vyhrál OffbeatNinja, ale Master je dlouholetá americká jednička a i v LA ukázal, že pořád dokáže vyhrávat velké zápasy. DoA 4 hráči mají navíc i jiné poslání - měli by se postarat o vylepšení schopností dívčí části týmu a ohrozit tak prozatím nedotknutelnou Vanessu. Šílenství okolo PGR 3 hráčů odstartoval Brian Flander (manažer Chicaga) a řada ostatních manažerů si uvědomila, že v pozdějších kolech by už v této hře mohlo být rozebráno a upřednostnila PGR 3 na úkor ostatních her. Až jako 13. byl zvolen první hráč ve hře FIFA 07 - Ital Stermy. Tento hráč sice v kvalifikaci nevyhrál ani jeden zápas, ale má za sebou výsledky ve hrách Quake, Unreal Tournament a Painkiller a pravděpodobně se bude zlepšovat. Každopádně je velmi podivné, že mu manažerka San Franciska dala přednost před osvědčenými hráči.

Průběh draftu prvních 15 hráčů/týmů:
1. San Francisco - Vanessa Arteaga (DoA 4)
2. Los Angeles - compLexity (CSS)
3. Dallas - Manny "Master" Rodriguez (DoA 4)
4. New York - Team 3D (CSS)
5. Chicago - Wesley "ch0mpr" Cwiklo (PGR 3)
6. Carolina - Ryan "OffbeatNinja" Ward (DoA 4)
7. Carolina - Joe "Phantom" Tackett (PGR 3)
8. Chicago - Jason "Jason X" Exelby (PGR 3)
9. New York - Chris "Badaxe" Bjorkman (PGR 3)
10. Dallas - JaX Money Crew (CSS)
11. Los Angeles - CJ "GeeTeeOhh" Nelson (PGR 3)
12. San Francisco - Nolsen "Beisbol" Perez (PGR 3)
13. San Francisco - Allessandro "Stermy" Avallone (FIFA 07)
14. Los Angeles - Adande "sWooZie" Mosi (DoA 4)
15. Dallas - Kevin "chaos" Parrish (PGR 3)

Hned poté, co si každý z manažerů vybral svůj základní tým, draft pokračoval volbou "farmářských týmů". Tito záložní hráči nebudou dostávat plat, ale budou trénovat s hlavním týmem a budou si dělat naděje na posun do něj. V případě CSS týmů půjde spíš o trénink/pilování taktik, u ostatních her může dojít i na regulérní výměnu, pokud draftovaný hráč bude horší než jeho náhradník. A jak vypadají kompletní soupisky šesti týmů?

Carolina Core - manažer Mark Dolven
Pandemic (CSS tým)
Nicholas "peekay" DePalmer (FIFA 07)
Katherine "mystic" Gun (DoA 4)
Ryan "OffbeatNinja" Ward (DoA 4)
Joe "Phantom" Tackett (PGR 3)
Brent "Rex" Dimapilis (PGR 3)

Chicago Chimera - manažer Brian Flander
Evil Geniuses (CSS tým)
Andrew "anomaly" Brock (FIFA 07)
Marjorie "Kasumi Chan" Bartel (DoA 4)
Jeremy "BlackMamba" Florence (DoA 4)
Wesley "ch0mpr" Cwiklo (PGR 3)
Jason "Jason X" Exelby (PGR 3)

Dallas Venom - manažer Alex Conroy
JaX Money Crew (CSS tým)
Isidro "Novusnaim" Sifuentes (FIFA 07)
Cynthia "RasberryTea" Escamilla (DoA 4 )
Manny "Master" Rodriguez (DoA 4)
Kevin "chaos" Parrish (PGR 3)
Patrick "IndigoFerret" Wyrick (PGR 3)

Los Angeles compLexity - manažer Jason Lake
compLexity (CSS tým)
Phillipe "Kreegan" Stoyne (FIFA 07)
Megan "beLLE" Ceder (DoA 4 )
Adande "sWooZie" Mosi (DoA 4)
CJ "GeeTeeOhh" Nelson (PGR 3)
Javier "Chavisan" Guiterrez (PGR 3)

New York 3D - manažer Dave Geffon
Team 3D (CSS tým)
Matt "Wizakor" Wood (FIFA 07)
Tanya "coolsvilla" Underwood (DoA 4)
Jared "Cali Jared" Singer (DoA 4)
Chris "Badaxe" Bjorkman (PGR 3)
Barry "B.Brady" Brady (PGR 3)

San Francisco OPTX - manažerka Kat Hunter
EF Gaming (CSS tým)
Allessandro "Stermy" Avallone (FIFA 07)
Vanessa Arteaga (DoA 4)
Cardell "dave cheppelle" Thomas (DoA 4)
Nolsen "Beisbol" Perez (PGR 3)
Erika "Skittles" Galegor (PGR 3)

Jakou práci udělali generální manažeři a který tým je nejsilnější? Na definitivní soudy si asi musíme počkat alespoň do začátku soutěží, ale nejlépe to vypadá pro Chicago Chimera, Dallas Venom a New York 3D. Každý z těchto týmů má nějakou vyloženě silnou stránku (Chicago - PGR 3, Dallas - DoA 4, New York - CSS a FIFA) a velmi solidní hráče v ostatních hrách. O něco horší pozici mají v Los Angeles, neboť se sice můžou opřít o CSS tým compLexity, ale zbytek týmu je jen průměrný. O pomyslnou poslední pozici se budou nejspíš přetahovat Carolina a San Francisco, kde mají jediného elitního hráče (OffbeatNinja a Vanessa Arteaga) a zbytek bude zřejmě pouze prohrávat.

Výběr hráčů pro Championship Gaming Series v Severní Americe je tedy u konce, v červenci startují ligové boje. Situace v ostatních regionech světa je o něco pozadu, v Evropě začaly online kvalifikační boje až v průběhu tohoto týdne, své štěstí zkoušejí i české CSS týmy. Nejlepší týmy ze všech regionů si zajistí postup na světové finále, které bude odehráno koncem letošního roku.

Článek vyšel ve spolupráci s ProGamers.cz

 

Právě se děje

Další zprávy