Profesionální hráčky a videoherní olympiáda

Michal Sztemon
22. 4. 2007 0:00
Nový dívčí tým Eyeballers a česká kvalifikace na herní olympiádu World Cyber Games.
Foto: Hratelně.cz

Progamingový rozhovor z předchozího týdne nakouknul za kulisy televize PG24, dnes je opět čas na přehled toho nejdůležitějšího a nejzajímavějšího z českého i světového profi hraní. Dozvíte se podrobnější informace o české kvalifikaci na turnaj World Cyber Games, o LAN finále populární Gigabyte ligy v Counter-Striku a také řadu informací ze světa např. o novém dívčím týmu EYEballers.

Detaily české kvalifikace WCG 2007
Světový turnaj World Cyber Games asi nemá smysl hráčům představovat, jde o elektronickou obdobu klasické olympiády. Letošní WCG se uskuteční v americkém Seattlu, hráči z více než 70 zemí světa budou soupeřit o 500 000 dolarů (cca 10 milionů Kč). Česká kvalifikace na světové finále bude odehrána v termínu květen-srpen, národní finále se pak uskuteční 25. srpna v herně AMD PG Cyber Café Velký Špalíček Brno.

Hry pro českou kvalifikaci WCG 2007:
Counter-Strike (PC)
Warcraft III: Frozen Throne (PC)
Starcraft: Broodwar (PC)
FIFA 07 (PC)
Need For Speed Carbon (PC)
Command & Conquer 3: Tiberium Wars (PC)
Age of Empires 3: The WarChiefs (PC)
Dead or Alive 4 (Xbox 360)
Project Gotham Racing 3 (Xbox 360)
Tony Hawk's Project 8 (Xbox 360)

Kvalifikace v PC hrách budou hrány online (turnaje) i offline (mezihernové turnaje v PGCC), hráči v nich budou získávat speciální WCG body. Nejlepších osm v každé hře si pak zajistí postup do národního finále. Přesný rozpis WCG mezihernových turnajů najdete na stránkách www.wcg.cz, termíny online turnajů zatím nejsou známy. Hráči her na konzoli Microsoft Xbox 360 budou mít příležitost zajistit si postup na LAN turnajích v brněnské herně PG Cyber Café anebo na roadshow ve velkých českých městech (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec).

Pokud byste chtěli vyzkoušet svůj um, máte možnost. K účasti na WCG turnajích nepotřebujete žádnou speciální registraci, stačí být členem Českomoravského svazu progamingu (www.cmsp.cz) a hrát kvalifikační turnaje. Vzhledem k přísným pravidlům světového finále WCG se turnajů mohou účastnit pouze hráči s českým občanstvím, nestačí trvalý pobyt jako u jiných soutěží.

Hlavním mediálním partnerem WCG 2007 je internetová televize PG24, která bude připravovat několik pořadů věnovaných WCG. Diváci budou moci sledovat záznamy proběhlých kvalifikací, rozhovory s účastníky anebo zjistit, kdo má největší šanci na postup. Více podrobností o české WCG kvalifikaci najdete na domovských stránkách kvalifikace -www.wcg.cz.

Zprávy z domácí scény
Dlouhodobě nejlepší český hráč Michael "Giacomo" Hladík si po odchodu z domácího AMD Cyber Teamu vydělával na živobytí v mezinárodním týmu Mousesports. V poslední době však do oficiálních zápasů příliš nenastupoval a bylo jen otázkou času, jak se situace vyřeší. Nakonec se vyřešila jednoduše, manažer Mousesports v rozhovoru potvrdil, že Giacomo z týmu odchází. Samotný hráč si teď hledá nové angažmá, podle všeho půjde opět o některý zahraniční tým.

Jednou z nejlepších online lig v České republice je Counter-Strike liga pořádaná portálem United-Games za podpory společnosti Gigabyte. LAN finále jejího aktuálního ročníku se uskutečnilo v pražské herně BattleZone, probojovalo se do něj 8 nejlepších týmů dosavadního průběhu. Ve slušné konkurenci si nejlépe vedli hráči českého týmu nEophyte, když ve finále přehráli klan inteRaction v poměru 16:6. Až třetí místo pak obsadili předturnajoví favorité, slovenští fu.sk ,a museli se spokojit se sluchátky od Speed Linku.

Konečné výsledky Gigabyte CS ligy:
1. místo: nEophyte 5x grafická karta Gigabyte + 5x myš Razer
2. místo: inteRaction 5x základní deska Gigabyte
3. místo: fu.sk 5x sluchátka Speed Link

Zatímco český národní tým ve hře Counter-Strike již z pohárů národů ENC vypadl po prohře v předkole s Velkou Británií, naše reprezentace ve hře Warcraft III se do základní fáze probojovala a čekal ji první zápas. V něm se Češi utkali s týmem Rakouska a pokud chtěli pomýšlet na postup do dalších bojů, museli bezpodmínečně zvítězit. To se ale nakonec nepodařilo, Rakušané zvítězili nejtěsnějším rozdílem 3:2 a naši hráči musí dohánět manko zlepšenými výkony proti papírově silnějším soupeřům. Dalším soupeřem ČR bude Ukrajina, rovněž Ukrajinci v prvním zápase neuspěli.

Zprávy ze zahraniční scény
Mezinárodní tým Meet Your Makers se sídlem v Dánsku se chce do roka (a do dne) stát největší organizací na poli elektronických sportů. Takových předsevzetí už jsme slyšeli mnoho, MYM ale mají v rukávu jeden trumf: od investičního fondu SEED Capital se jim totiž podařilo získat částku 1 milion amerických dolarů, které jim v tomto pomůžou. Hlavním cílem zájmu je pro MYM Asie, zejména Čína, kde chtějí uspořádat turnaj škol za účasti 90 milionů studentů.

V holandském městě Enschede se o víkendu uskutečnil turnaj Crossfire Challenge, naše fanoušky nejvíce zajímal turnaj ve hře Call of Duty 2, jehož se účastnil i český tým eSuba. Hrálo se o 3000 eur, ceny byly připraveny pro nejlepší tři týmy. Čeští borci z eSuby hráli v průběhu celého turnaje velmi dobře, nakonec to ale na medaili nestačilo a skončili na nepopulárním čtvrtém místě. Vítězství vybojovali domácí Serious Gaming, když ve finále porazili Finy z týmu Logitech. Zajímavá je i skutečnost, že eSuba právě pozdější vítěze ze Serious Gaming ve skupině porazila.

Konečné výsledky Crossfire Challenge 2:
1. místo: Serious Gaming (Nizozemsko) 1500 euro
2. místo: Logitech.fi (Finsko) 1000 euro
3. místo: Tek-9 (Evropa) 500 euro

Známá švédská herní organizace EYEballers zbrojí na červencový turnaj Electronic Sports World Cup a přijímá do svých řad dívčí Counter-Strike divizi. V ní najdeme dvě hráčky, které už v minulosti byly členkami EYEballers, zbylá trojice přichází z jiných týmů. Jejich hlavním cílem je švédská kvalifikace ESWC a následně i světové finále tohoto turnaje, dá se ale předpokládat, že podobné cíle mají i ostatní švédské dívčí týmy jako třeba Les Seules. Výroky o hraní

"Užili jsme si spoustu legrace na WC3L finále, hlavně později, když jsme procházeli bary! Ale je čas říct sbohem. Přejeme mu hodně štěstí v jeho novém teamu." Hendrik "Gnollmann" Heime, manažer klanu Mousesports o odchodu Giacoma z týmu.

"Letos se vydáváme jiným směrem. Loni jsme zkoušeli klasický lineup (CS, W3) a i když si každý myslel, že jsme měli vynikajicí sezonu, my jsme cítili, že můžeme udělat více. Ostatně, čím více hráčů bude mít možnost soutěžit ve hře, kterou milují, tím lépe." Matt Ringel, šéf WSVG o výběru her pro letošní rok.

Článek vyšel ve spolupráci s Progamers.

 

Právě se děje

Další zprávy