Prodej tabletů v Česku je třikrát vyšší než loni

ČTK ČTK
15. 11. 2013 16:48
Celkové prvenství si na tabletovém trhu drží Samsung s více než čtvrtinovým podílem
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prodej počítačových tabletů na českém trhu se za tři čtvrtletí meziročně ztrojnásobil na zhruba 370 000 kusů. Důvodem je především pokles ceny i větší výběr cenově dostupných modelů u značkových výrobců. Vyplývá to z informací prodejců. Celoroční prodej tak bude zřejmě vyšší než 384 000 kusů odhadovaných analytickou firmou Gartner.

"Průměrná cena tabletů na internetu klesla o pětinu," uvedl ředitel nákupního rádce Heureka.cz Tomáš Braverman.

Celkové prvenství si na tabletovém trhu drží Samsung s více než čtvrtinovým podílem. Jihokorejský výrobce a další značky připravily o podíl loni dominantní Apple, kterému před rokem patřily dvě pětiny trhu a letos jen desetina. Za druhým iPadem od Apple následují značky GoClever a Prestigio.

Podle internetového obchodu Mall.cz se loni i letos nejvíc tabletů prodá v cenové kategorii okolo 3500 korun. Téměř tři čtvrtiny prodaných tabletů jsou s cenou do zhruba 6000 korun.

"Nejpopulárnější jsou sedmipalcové tablety. Perličkou jsou dětské tablety, které jsou letošní novinkou. Je to vlastně dospělý tablet s dětskou nástavbou, takže ho může používat celá rodina," uvedla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. Druhou nejpopulárnější kategorií jsou desetipalcová zařízení.

Na zařízeních převládá operační systém Android. Mezi novinkami se ale podle mluvčího Euronicsu Bohuslava Komína objevuje stále více modelů s operačním systémem Windows. K nejprodávanějším modelům u Euronicsu patří LG G Pad, Samsung Galaxy TAB3 7" a Asus T100.

Poptávka po tabletech se projevuje v poklesu zájmu o notebooky. Prodej notebooků ve druhém čtvrtletí klesl o 15 procent a klesal již čtvrté čtvrtletí v řadě.

 

Právě se děje

Další zprávy