Prodej chytrých telefonů loni stoupl o dvě pětiny

ČTK ČTK
13. 2. 2014 11:06
Na celém světě se loni prodalo 968 milionů smartphonů, jde ale jen o odhad
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Celosvětový prodej chytrých mobilů v loňském roce stoupl o 42 procent na 968 milionů kusů. Nejprodávanější byl Samsung s tržním podílem 31 procent, následuje Apple. Vyplývá to z aktuálního odhadu analytické firmy Gartner.

V posledním čtvrtletí loňského roku se prodej telefonů s operačním systémem zvýšil o 36 procent. Podíl smartphonů na celkovém trhu mobilních telefonů se meziročně zvýšil o 14 procentních bodů na 58 procent ve čtvrtém čtvrtletí. Za celý rok byl podíl smartphonů 54 procent a poprvé překonal prodej klasických telefonů.

Samsung loni prodal téměř 300 milionů mobilních telefonů. Jeho podíl ve čtvrtém čtvrtletí mírně klesl, což podle Gartneru může souviset se saturací trhu nejdražších zařízení ve vyspělých regionech. Druhému Applu k prodeji 151 milionů přístrojů pomohl silná poptávka po modelu 5S a pokračující zájem o starší 4S na rozvojových trzích. Čínská Huawei zažila silný růst o 85 procent na 46,6 milionu zařízení a předběhla tak LG.

Největší podíl na trhu měl operační systém Android, který posílil o 12 bodů na 78 procent. Následuje iOS od Apple, který naopak ztratil z 19 procent na necelých 16 procent. Microsoftu patřila tři procenta trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy