Případ vtipu na Twitteru doputoval k Nejvyššímu soudu

David Slížek
8. 2. 2012 16:00
Nejvyšší soud ve Velké Británii začal řešit odvolání muže, který byl odsouzen za vtipkování o vyhození letiště do vzduchu. Máme se bát psát na sociální sítě vtipy?

Až k Nejvyššímu soudu doputoval ve Velké Británii případ vtípku, kterého se na Twitteru dopustil 27-letý Paul Chambers.

Za tweet, ve kterém napsal, že vyhodí sněhem zapadané letiště do vzduchu, pokud nebude při jeho letu v provozu, byl odsouzen k vysoké pokutě.

Je velmi nepravděpodobné, že by někdo oznamoval záměr vyhodit letiště do povětří na Twitteru, hájil ho při úterním zahájení slyšení u Nejvyššího soudu právník Ben Emmerson. "Měli bychom používat zdravý rozum, aby nakonec právo nebylo pro smích," řekl podle listu The Telegraph.

Vyhodím vás do vzduchu

Chambers se v lednu 2010 chystal letět za známou do severního Irska. Před odletem napsal svým 690 followerům:

"Sakra! Letiště Robina Hooda je zavřené. Dávám vám týden a něco, abyste ho dali do pořádku, nebo ho vyhodím do vzduchu!!" (Crap! Robin Hood airport is closed. You've got a week and a bit to get your shit together otherwise I'm blowing the airport sky high!!)

O týden později ho zadržela policie, která ho osm hodin vyslýchala a zabavila mu telefon i počítač. Výsledkem vyšetřování bylo obvinění z vyhrožování.

Twitter reaguje

V září 2010 byl Chambers u soudu uznán vinným, dostal pokutu 385 liber a musel zaplatit 600 liber za soudní náklady. Rozsudek o dva měsíce později potvrdil i odvolací soud.

Po rozsudku se na jeho obranu v Británii postavila řada lidí, včetně známých osobností, jako je třeba herec Stephen Fry.

Reagovali i lidé na Twitteru, kteří si Chambersův tweet hromadně přeposílali. Ačkoli jej zveřejnilo na 4000 uživatelů, nikdo další zatčen nebyl.

Informace o odvolacím řízení, které potvrá zřejmě nekolik týdnů, můžete sledovat na Twitteru pod hashtagem #twitterjoketrial.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy