Přichází BitTorrent Live, další pokus o zabití televize

Jan Kovalík
22. 2. 2012 10:05
Vynálezce protokolu BitTorrent Bram Cohen přišel z novou verzí, která si poradí s živým vysíláním
Foto: Jan Langer

Mezi hollywoodskými producenty, majiteli filmových studií a televizních sítí je Bram Cohen dostatečně známou postavou. V roce 2004 vypustil do světa svůj protokol Bit Torrent, který v následujících letech zamíchal kartami filmového i televizního světa.

BitTorrent se stal nejpopulárnějším způsobem, jak z internetu stahovat velká množství dat. Z pohledu tvůrců obsahu jde o skvělý instrument pro distribuci souborů bez nutnosti vynakládat horentní sumy za výkonné servery. Jak Datarama nedavno informovala, stal se též základem pro nový způsob datové distribuce jménem Tribler.

Zabít televizi

Během nedávného MusicTech Summitu v San Franciscu se Cohen přihlásil o slovo znovu, aby světu představil své nové dílo -Bit Torrent Live.

"Mým cílem je zabít televizi," popsal stručně své plány reportérům serveru TechCrunch. "Fyzická infrastruktura televize je nenávratně pryč, ovšem televize jako model konzumace obsahu zůstává," řekl Cohen.

Kouzlem přepracovaného algoritmu Bit Torrent Live je rychlost stahování, které dokáže streamovat kvalitní obraz s velmi malým zpožděním v řádu jednotek sekund.

Protokol tak dokáže živý přenost distribuovat stovkám tisíc diváků najednou se zpožděním jen několik sekund, ovšem bez satelitů, kabelů, investic do multicast routerů a další drahé technologie, pomocí které dnes obsah přichází na obrazovky televizí.

Otevřený a zdarma

Stejně jako BitTorrent poskytuje Cohen svůj nový kód open-source a zdarma.

Podle slov tvůrce je součástí DNA BitTorrentu, který umožní komukoliv vysílat video odkudkoliv zdarma. 

Po těch, kteří budou do svých přenosů integrovat reklamu, bude chtít Cohen zaplatit poplatek, který bude ale zlomkem milionových nákladů na současný přenosový model.

Cohen věří, že se Bit Torrent Live stane novým standardem pro přenos videa a nechal se slyšet, že zástupci některých televizních sítí již po technologii vyjádřili zájem.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy