Překladač Google nově mluví 13 jazyky, i česky

LP Fish, Google
13. 10. 2011 20:00
Google přináší vylepšenou aplikaci pro mobilní telefony na platformě Android. Umí překládat hlasové konverzace ze 14 řečí - včetně češtiny.
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google
Android, operační program pro chytré telefony od vyhledávacího giganta Google | Foto: Google.cz

Až vás příště na ulici zastaví cizinec a zeptá se na něco v cizím jazyce, nebudete se už moct vymlouvat, že mu nerozumíte.

Pokud máte smartphone s operačním systémem Android, nahrajete si jeho otázku do telefonu a ten vám přeloženou větu nahlas přečte v češtině.

Postará se o to vylepšená verze aplikace Překladač Google (Google Translate), kterou od čtvrtečního večera můžete stahovat v Android Marketu.

Novinkou v ní je tzv. konverzační mód, který umožňuje okamžitý překlad rozhovoru s využitím technologie převodu hlasu na text a textu na zvuk.

Tip: Vyzkoušeli jste novou funkci překladače? Jaké s ní máte zkušenosti? Napište nám do diskuse pod článkem, nebo na facebookovou stránku Dataramy.

Na přízvuku záleží

Google s hlasovým překladačem exeprimentuje od začátku roku, až dosud ale bylo možné tlumočit rozhovory jen mezi angličtinou a španělštinou.

Nově jsou kromě češtiny k dispozici také němčina, francouzština, italština, portugalština, holandština, polština, ruština, japonština, turečtina a korejština.

Konverzační mód překladače funguje zatím v testovací alfa verzi a může mít své mouchy. "Stejně jako u Hlasového vyhledávání Google záleží na přízvuku a ruchu z okolí," upozorňuje Google. 

Pokud namluvená fráze obsahuje nepřesné slovo, může je uživatel opravit nebo je uložit do slovníku aplikace.

Vylepšení překladače představil Google jen den předtím, než konkurenční Apple v USA uvede nový iPhone 4S. Jeho hlavní novinkou je inteligentní hlasové ovládání Siri.

Vypadá to, že to výrobci smartphonů myslí s hlasovým ovládáním opravdu vážně.

 

Právě se děje

Další zprávy