Podle Twitteru jsme čím dál méně šťastní, tvrdí vědci

LP Fish
21. 12. 2011 15:55
Americký univerzitní tým měří globální náladu podle Twitteru. Slova v tweetech podrobují hodnotové analýze a kategorizují je podle toho, jak moc odpovídají pocitu štěstí.

Vědecký tým z univerzity ve Vermontu tvrdí, že dokáže měřit štěstí pomocí sledování výrazů na Twitteru a různých vzorů lidského chování odvozených od twitterovských "mikro" nálad.

Podle jejich poslední studie jsme v posledních třech letech stále méně šťastní.

46 miliard slov

Vědci shromáždili data z 46 miliard slov, která vygeneruje 63 milionů aktivních uživatelů. Deseti tisícovkám nejběžnějších anglických výrazů pak byla ze stupnice 1 - 9 udělena hodnota podle toho, jak silně připomínali placeným respondentům z Amazon Mechanical Turku pocit štěstí.

Výraz smích tak má podle studie hodnotu 8,5, chamtivost 3,6 a slovo terorista 1,3.

Podle vedoucího týmu Petera Doddse vrcholí krátkodobé výkyvy štěstí o víkendu a klesají se začátkem týdne.

Globální Twitter

Větší výskyt "šťastných" výrazů lze také vysledovat v době dovolených, naopak jejich pád souvisí s "globálními" událostmi jako je smrt Patricka Swayzeyho nebo ničivé tsunami v Japonsku. Celkově však podle něj dochází k poklesu štěstí.

Dodds, jehož tým využívá Twitter podobně jako jiná skupina vědců z Cornell University, souhlasí, že výsledky jsou poněkud twitter-centrické.

"Je to zaměřeno na mladé lidi a lidi s chytrými telefony, ale dnes je Twitter globální. Demograficky jsou v něm zastoupeny všechny skupiny," vysvětluje.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy