Podle jihokorejského soudu Samsung iPhony nekopíroval

tl
24. 8. 2012 3:02
Soudní spor v Jižíní Koreji skončil spíše ve prospěch Samsungu. Klíčové rozhodnutí ale teprve příjde.
Dělníci připravují na veletrhu CES 2012 stánek firmy Samsung
Dělníci připravují na veletrhu CES 2012 stánek firmy Samsung | Foto: Reuters

Patentová bitva mezi Samsungem a Applem vrcholí. V nejbližších dnech bude vynesen rozsudek v klíčovém soudním sporu ve Spojených státech a dnes už jsme se dozvěděli, jak dopadla obdobná soudní pře v Jižní Koreji.

iPhone kopírován nebyl

Tamní soud nedal za pravdu Applu, který tvrdil, že Samsung při tvorbě některých jeho smartphonů otrocky kopíroval vzhled iPhonu. Podle soudu toto tvrzení není pravdivé, protože mezi telefony od Samsungu a iPhony jsou některé výrazné designové rozdíly. Soudce navíc poznamenal, že výrobci telefonů s dotykovými displeji nemohou v otázce designu vymýšlet neustále něco nového a originálního a většina telefonů této kategorie prostě vypadá podobně.

Mimo to jihokorejský soud rozhodl, že obě firmy si navzájem porušily některé patenty a vyměřil jim proto pokuty a zakázal prodej některých jejich produktů na jihokorejském trhu.

Bude Samsung platit miliardy?

Dalo by se říci, že Samsung soudní bitvu na domácím území vyhrál, to hlavní ho ale teprve čeká. Ve Spojených státech totiž po něm Apple žádá za kopírování asi 2,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu okolo 50 miliard korun. To, jestli tuto rekordní sumu bude muset Samsung Applu skutečně zaplatit, rozhodne porota v kalifornském San José během nejbližších dnů. Pokud porota rozhodne ve prospěch Applu, bude muset Samsung kromě zaplacení pokuty také stáhnou většinu svých nejlepších produktů z amerického trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy