Počítač za 660 Kč zvládne Quaka, vyprodal se za chvíli

Jan Kovalík
29. 2. 2012 15:25
Vynálezci Raspberry Pi nestíhají vyřizovat lavinu objednávek a omlouvají se rozčíleným zákazníkům
Foto: Raspberry Pi

Jako pod organizovaným DDoS útokem hackerů se dnes ocitly dva britští prodejci elektroniky, jejichž prostřednictvím nadace Raspberry Pi Foundation začala prodávat svůj počítač velikosti kreditní karty za cenu v přepočtu asi 660 korun.

Lavina zájemců přetížila severy obou distributorů i stránky nadace. Počítač je tedy v současnosti beznadějně vyprodán a další kusy budou k dispozici během měsíce.

Do kapsy a za pár korun

Co tedy způsobilo takový povyk? Velmi stručně - jednoduchý počítač do kapsy za pár korun.

Autoři projektu se o povzdvižení na internetu letos postarali už v lednu, když oznámili, že budou za pouhých 25 dolarů (asi 475 Kč) prodávat model A. Ten měl původně mít 128 MB operační paměti, nakonec ale dostane 256 MB.

Do prodeje se zatím dostal jen model B, který oproti "áčku" obsahuje také integrovanou síťovou kartu a dva USB sloty, namísto původního jednoho. Levnější model A se má začít prodávat později.

Srdce miniaturního počítače tvoří procesor ARM11 taktovaný na 700 MHz a operační systém Linux. Součástí řešení není pevný disk, ukládání dat vyřešili autoři instalací slotu na SD kartu. Součástí základní desky je i videovýstup HDMI.

Poradí si s Quakem

Ačkoliv se Raspberry Pi výkonem nemůže rovnat současným desktopům ani laptopům, na YouTube jsou k dispozici ukázky výkonu, na kterých si hravě poradí s hraním Quake Areny ve vysokém rozlišení a zvládne též reprodukci full HD videa v rozlišení 1080p. Akcelerované video patří k hlavním výhodám Raspberry Pi.

Podívejte se, jak Raspberry Pi zvládá Quake Arenu ve vysokém rozlišení:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jak se píše v projektu nadace, Raspberry Pi vznikl na podporu a propagaci studia počítačových věd a programování.

Má za minimální cenu umožnit dětem seznámit se s tím, jak funguje počítač a jak pro něj psát programy. Linuxové jádro rozumí programovacím jazykům Python, BBC Basic, C a Perl.

Zájem je dobrá zpráva

Ačkoliv má projekt Raspberry Pi za cíl vzbudit zájem především školáků, jak je zřejmé z dnešního kolapsu distributorů, autorům se podařilo vzbudit značný zájem v kutilské komunitě.

Na svém Twitteru se autoři omlouvají, že je vlna zájmu zaskočila, a uznávají, že se jim věc úplně vymknula z rukou.

Nečekaný zájem je důkazem, že projekt plní svůj cíl a že si najde místo mezi studenty i nadšenci.

Stejně jako je tomu v případě open-source hardwaru Arduino, se kterým dnes experimentují tisíce lidí, od studentů, kutilů a nadšenců přes umělce až po specializované firmy.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy