Pobyt na Facebooku zhoršuje lidem náladu, ukázal výzkum

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 8. 2013 9:30
Sociální komunikace na rozdíl od osobního kontaktu nepomáhá, tvrdí vědci
Foto: Reuters

Michigan - Vědci z Michiganské univerzity mají pro všechny, kteří tráví čas na internetu, novou zprávu: "Cítíte se špatně a méně spokojeně než dříve? Možná je to proto, že trávíte mnoho času na Facebooku."

Tento závěr psychologové vyvodili z rozsáhlé studie mezi dospělými uživateli, v rámci které respondenti několikrát denně dostávali SMS zprávy se speciálním dotazníkem.

Na Facebooku se nálada nezlepší

Jak průzkum ukázal, při delším pobytu na sociální síti cítí většina respondentů "zhoršení nálady", a to bez ohledu na to, jak jim čas strávený na Facebooku pomohl.

"Facebook na první pohled nabízí neocenitelnou možnost být neustále v kontaktu s ostatními lidmi. Místo lepšího pocitu - který se jinak dostaví, když člověk potkává přátele - se ale ukazuje, že komunikace přes sociální síť může mít přesně opačný výsledek," tvrdí autoři.

Zároveň se nepotvrdilo, že by Facebook uživatelům, kteří na něj už přicházejí se špatnou náladou, pomohl k lepšímu pocitu.

Hlavní důvod stresu?

Jak přitom vyplývá z jiného letošního výzkumu Envy on Facebook: A Hidden Threat to Users' Life Satisfaction?, za hlavní příčinu frustrace na Facebooku lidé považují závist (29,6 procenta respondentů), následuje nedostatek pozornosti (19,5 procenta osob), osamělost a vědomí, že uživatel ztrácí čas.

Důvody pro nejčastější negativní pocit, závist, jsou přitom následující: možnost cestovat a užívat si (v 56,3 procenta případů), sociální interakce mezi jinými lidmi a štěstí druhých.

Vlivem sociální sítě, na kterou se denně přihlásí přes 500 milionů osob, na náladu uživatelů se psychologové nezabývali poprvé. Na jaře například vyšla studie společnosti VoIP, podle té je Facebook sítí, která způsobuje mobilním uživatelům nejvíce stresu. O největší sociální síti světa si to myslí 18,7 % respondentů, zatímco o službě LinkedIn jen 3,4 procenta osob a o Twitteru 3,2 % dotázaných.

Místo pro dobré zprávy

Z výzkumu michiganských vědců rovněž vyplynulo, že 98 procent respondentů používá Facebook kvůli „kontaktu s přáteli", 23 procent proto, aby zde našli nové známé.

78 procent dotázaných chodí na stránky, pokud se chtějí dělit o dobré zprávy, 36 procentům osob naopak slouží síť k tomu, aby se zde podělili o problémy. 62 procent lidí od Facebooku čeká, že se zde dozví nové informace.

 

Právě se děje

Další zprávy