Virtuální realita v realitách. Po bytě se projdete dřív, než ho developer postaví

Adam Váchal Adam Váchal
15. 2. 2017 6:43
Virtuální realita se začíná ve světě prosazovat v realitním byznysu. Někteří makléři místo návštěvy bytu zájemcům nabízí 3D brýle a prohlídku pomocí virtuální reality. V Česku prohlídky nemovitostí pomocí virtuální reality začal v únoru nabízet realitní start-up Flatio, který se specializuje výhradně na pronájmy.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Matej Slávik

Praha - Virtuální realita se začíná prosazovat v realitním byznysu. Některé zahraniční společnosti, které zprostředkovávají prodej či pronájem, již svým klientům dávají možnost si byt či dům před samotnou návštěvu prohlédnout právě prostřednictvím virtuální reality za pomocí 3D brýlí.

Přicházející trend začala nyní testovat česká realitní společnost Flatio, která se tak v tomto ohledu stala vůbec první na tuzemském trhu (virtuální prohlídku můžete zkusit zde, přepnutí pro mobily s brýlemi najdete vpravo dole).

"Vyhledáváme na trhu technologická řešení, která zpříjemní našim klientům výběr bytu. Nejsme autory softwaru pro tvorbu prohlídek ve virtuální realitě, ale jsme pravděpodobně první mezi realitními společnostmi, kteří podobnou možnost prohlídky nabízí a zcela tak nahrazují osobní prohlídky," říká zakladatel společnosti Flatio Radim Rezek.

Společnost nabízí takzvané střednědobé pronájmy. Cílí na lidi, kteří hledají přechodné bydlení na dobu jednoho až šesti měsíců. Zpravidla se jedná o studenty na studijním programu erasmus či zaměstnance na delších služebních cestách. Tito klienti, kteří hledají pobyt na několik měsíců, podle firmy osobní prohlídku nevyžadují. Proto společnost zvolila variantu virtuální reality namísto osobních prohlídek. Službu zatím nabízí pouze u některých nemovitostí.

Virtuální prohlídky bytů za pomocí 3D brýlí podle makléřů nenahradí klasické prohlídky. Stanou se však určitým předstupněm. Podle odborníků však může hrát virtuální realita důležitou roli pro developery, kteří zpravidla zahajují prodej bytů ještě před tím, než konkrétní budovu vůbec začnou stavět.

Ve světě již nyní existuje několik společností, které si chtějí postavit byznys právě na virtuální realitě zaměřené na prodej a pronájem nemovitostí. Příkladem je společnost Virtual Xperience z New Yorku. Ta vytváří realistické interaktivní prohlídky bytů určené pro virtuální realitu, které jsou vytvořeny na základě vizualizací.

Takzvané virtuální prohlídky nemovitosti se v Česku v posledních letech začaly objevovat. V současnosti je nabízí řada realitních kanceláří. Nejedná se však přímo o virtuální realitu, o které je řeč. Zájemce o byt se sice po bytě pomocí navigace a propojených fotografií dosud mohl za pomoci klikání na myš pohybovat, díky virtuální realitě však bude mít větší představu například o velikosti nemovitosti.

Při prohlídce pomocí 3D brýlí navíc zájemce o byt nepotřebuje myš ani žádné další zařízení na ovládání. Po bytě se může volně rozhlížet a v případě, že se bude chtít klient přesunout do jiného pokoje, stačí zaměřit pohled na šipky určené pro pohyb.

Podle Rezka ze společnosti Flatio není nutné, aby si zájemce o byt pořizoval drahou techniku pro virtuální realitu. Postačí mu chytrý mobilní telefon a případně kartonové brýle, do kterých lze mobil zasadit. Ty bude například Flatio svým klientům přímo poskytovat.

 

Právě se děje

Další zprávy