Placené sledování filmů vede v USA před stahováním

Jan Kovalík
30. 5. 2011 17:30
Americká "poštovní půjčovna filmů" Netflix překonala poprvé v historii BitTorrent, co do objemu internetového provozu USA
Foto: Jiří Kropáček, Thinkstock

Dobrá zpráva pro Hollywood. Největší část provozu na americkém internetu obsadila, podle výsledků firmy Sandvine, legální služba na sledování filmů. Na trůně vystřídala protokol BitTorrent, na jehož základě funguje drtivá většina ilegálních sdílecích P2P sítí.

Netflix, založený už v roce 1997, má dnes přes 10 milionů předplatitelů. Za zhruba 8 dolarů (nejlevnější předplatné je 4,99 dolaru) doručuje poštou DVD s filmem, které si divák může ponechat, jak dlouho chce.

Další si může půjčit, po vrácení předchozího. Předplatitelé z USA a Kanady mohou od roku 2007 též filmy sledovat pomocí streamu na svých počítačích, herních konzolích nebo televizorech, které podporují Netflix. A to bez dalších poplatků.

Jednoduše a hned

Úspěch Netflixu je postaven na jednoduchosti systému, za který lidé neváhají platit. Za rozumnou cenu mají okamžitý přístup k více, než stovce tisíc titulů z nabídky půjčovny. Ke sledování jim přitom stačí pár kliků.

Pro svou jednoduchost a rozumnou cenu uživatele nijak neotravuje ani implementovaná ochrana DRM v každém z filmů.

Server The Register též upozorňuje, že vítězství Netflixu je důkazem toho, že problémem Hollywoodu nejsou piráti a amorální uživatelé, ale neschopnost nabídnout své zboží jednoduše a za rozumnou cenu.

V Evropě vedou P2P

Z měření firmy Sandvine též vyplývá, že v Evropě (kde Netflix nefunguje) zabírá největší část internetového provozu právě BitTorrent. Kompletní zpráva Sandivne je k dispozici ke stažení na firemním webu.

Čeští filmoví fanoušci mohou o službě, podobné Netflixu, zatím jen snít. Video On-Demand v Česku funguje jen jako doplňková služba místních poboček filmových studií.

Na českém internetu neexistuje místo, kde by uživatel mohl vybírat z nabídek více filmových studií, film si pronajal nebo koupil ke stažení. Zdejší milovníci filmu tak mají na výběr dvě možnosti.

Obrnit se trpělivostí a čekat, až filmy s několikaměsíčním zpožděním dorazí do zdejších kin (pokud vůbec) nebo stahovat ilegálně.

 

Právě se děje

Další zprávy