Piráti z Karibiku: Legenda J. Sparrowa

Martin Havlíček
14. 10. 2006 0:00
Filmoví Piráti nakonec po strastiplném dobrodružství dopluli ke štěstí. Ale co ti herní? Zlomí prokletí Černé perly a nebo je mi recenzenti potopíme hned po vyplutí na širé moře?
Foto: Aktuálně.cz

Zásah, potopená! Nebudeme si vymýšlet, když konstatujeme, že od "doprovodné" hry Piráti z Karibiku: Legenda Jacka Sparrowa nikdo žádný zázrak nečekal. Optimismu a víře v kvality takovýchto titulů hráčskou obec odnaučila letitá zkušenost, opravdu dobré filmové hry byste totiž sotva napočítali na prstech jedné ruky brusiče nožů, trpícího epileptickými záchvaty. O to mocnější je překvapení při prvním seznámení s touto hrou, neboť Piráti vyplouvají na naše pevné disky s poměrně slibným kreditem. Ačkoliv má titul plnit roli gardedámy filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže, tj. druhého dílu plánované trilogie, kašle Legenda Jacka Sparrowa na jeho obsah a vrací se k samým počátkům dobrodružství.
 

Foto: Aktuálně.cz


Jó, to když jsme tenkrát pluli s Willem na Isla de Muerte...
Příběh je podáván velmi příjemnou formou. Vše začíná animací, zobrazující naše dva hrdiny, piráta Jacka a kováře Willa, jak jsou vlečeni na popraviště. A to už se hráč začne instinktivně připravovat na boj; každý totiž očekává, že se Jack nějakým způsobem vysvobodí z pout a začne pobíjet ty, které mu chtějí navléknout oprátku. Ale to se nestane, Jack s Willem naopak odevzdaně vystoupají k šibenici a nechají si nasadit slušivou smyčku kolem krku. Místo odříkávání "andělíčku, můj strážníčku" začne však Jack vyprávět o svých dobrodružstvích a smysl pro fabulaci mu tedy rozhodně nechybí. V této chvíli už se dostává k činu hráč coby hrdina prvního z příběhů. Schválně neříkáme "coby Jack", protože si lze postavu vybrat. Zpočátku volíte mezi Jackem a Willem, později přibude i půvabná Elizabeth, v průběhu levelu můžete a někdy i musíte libovolně přepínat, například když potřebujete přeseknout lana u padacího mostu, což bez kovářových vrhacích sekerek dost dobře nejde.

#hodnoceni

A nebo máte ještě další možnost - zapojíte kamaráda. Titul je přizpůsoben ke kooperativní hře, takže můžete protivníka porcovat ve dvou. A řeknu vám, je to mnohem výhodnější a to i v případě, že váš spoluhráč bojuje jako nefalšovaná lama, protože horší než počítač být nemůže. Umělou inteligencí řízený spolubojovník není vždy vyloženě pasivní, ale jeho útoky jako by na nepřátelské jednotky nepůsobily. Tak to všechno obvykle padne na vaše bedra

Krkolomné ovládání
Chcete-li hrát ve dvou, potřebujete gamepad, toužíte-li po plnohodnotném zážitku, tak si musíte opatřit ovladače dva. Hra zkrátka byla vyvíjena primárně pro konzolové hráče, konkrétně pro majitele mašinky PlayStation 2. Už toto zjištění přivede zkušeného PC hráče do mírné deprese, jelikož ví, co ho v takovém případě čeká: buď bude zlobit kamera, ovládání, nebo obojí. Kameru máte naštěstí plně ve své moci, o to zpackanější je ale kontrola hrdinů. Nejen, že každá akce vyžaduje většinou speciální klávesu nebo kombinaci. Klasický útok je defaultně nastaven na tlačítko myši, obrana se skrývá pod písmenem F a speciální útok je na numerické klávesnici; obyčejný milovník PC her je zřejmě podle tvůrců čtyřruký mutant. A pak už to jde se hrou jen z kopce, to nejlepší již máte za sebou. Vzhledem k nepohodlnému ovládání totiž ani pořádně nevyužijete všechny z pěkné řádky útočných akcí, jejichž sílu lze dokonce za nasbírané zlaťáky zvětšovat.

Foto: Aktuálně.cz

Z pranýře za Vikingy a do Asie
Jak bylo řečeno, hra nesleduje příběhovou linii aktuálního filmu, ale vrací se k Prokletí Černé perly. Avšak ani tu docela nezpracovává. Kromě prostředí a situací, známých z "jedničky", přináší pirátovo vyprávění dobrodružství zbrusu nová! A to je sakra atraktivní lákadlo pro fandy filmu. V jednom z nových příběhů se podíváte dokonce až do Asie, a ani bitky se seveřany hrdinové ve filmu nepodstoupili. Prostředí je tedy rozhodně pestré, to se musí nechat. Dobrý dojem však rychle zabije slabé zpracování. V této oblasti je hra totiž dobrých několik let pozadu za současným standardem. A to neplatí jen pro grafiku a efekty, systém umělé inteligence protivníků/spoluhráčů snad naprosto chybí. Alespoň že ta hudba nezklamala...

 

Právě se děje

Další zprávy