Patrick Zandl: Nastává zlatý úsvit prostorového tisku?

Patrick Zandl
11. 5. 2013 11:30
Kolem 3D tisku je v poslední době hodně rušno, podívejme se na jeho úskalí
3D tiskárna MakerBot Replicator
3D tiskárna MakerBot Replicator | Foto: MakerBot Industries

Analýza Insideru - Kolem 3D tisku je v poslední době hodně rušno. Po alespoň částečném dořešení problémů technologických přicházejí potíže právní i etické. Nastává zlatý úsvit prostorového tisku?

Samotný princip 3D tisku je vcelku jednoduchý, existuje celá řada konkrétních provedení a postupů. Zjednodušeně řečeno paprsek laseru či tavná hlava vytvrzuje nebo odtavuje chemickou látku (zpravidla nějaký fotopolymer nebo plast) do kýžené podoby třírozměrného modelu.

Chyták je v tom, udělat model dostatečně kvalitní, k čemuž je potřeba jednak dostatečně precizní tiskárna a také kvalitní samotná fotochemická technologie. V každém případě do rekonstrukčních zařízení ze Star Treku mají dnešní 3D tiskárny daleko a hodí se spíše pro pořizování modelů či náhledových součástek. Již dnes ale existují snahy, aby 3D tiskárna mohla tisknout sama sebe nebo třeba dům. Bez následné lidské manipulace a kompletace se ale nic takového zatím neobejde a řada materiálů musí být dodána z jiných zdrojů. Sklo zatím 3D tiskárny nevytisknou, transmutaci nezvládají. To jsou limity.

Vytiskněte si pistoli

Toto pondělí představil Cody Wilson pistoli "vytištěnou" na 3D tiskárně. Několik dílů, které je jednoduché následně zkompletovat do funkční zbraně, by asi nezpůsobilo takový rozruch jako skutečnost, že Cody Wilson si nehodlá nechat postup pro sebe a hodlá uvolnit tisknutelný model na internet. Svou pistoli si bude moci vytisknout každý. A tady přichází první právní problémy.

Právo se samozřejmě dotýkalo 3D tisku již dříve. Jenže to šlo o autorskoprávní spory - třeba zda si můžete vytisknout disneyovskou figurku. Na ty je internet již zvyklý. Jenže Wilsonova pistole spadá pod americkou regulaci "nezjistitelných střelných zbraní" pocházející z roku 1988...

Přečtěte si celou obsáhlou analýzu Patricka Zandla v placeném deníku Insider:
Mají 3D tiskárny smysl pro běžné použití? A kde jsou slabá místa?

 

Právě se děje

Další zprávy