Patenty zrušit nemůžeme, odpověděl Bílý dům na petici

LP Fish
4. 11. 2011 15:25
Patentové války kolem nových telefonů a tabletů se dostaly na stůl poradce amerického prezidenta. Vláda USA se zneužívanými pravidly pro udělování patentů zřejmě příliš nepohne. Vyjádřila ale podporu vývojářům open source.
Foto: Reuters

Vláda USA má svázané ruce a nemůže účinně zasáhnout proti zneužívání softwarových patentů. Může ale přispět k tomu, aby vynálezci patentovali jen skutečné vynálezy.

V odpovědi na petici Američanů, která vznikla na vládní stránce We The People (My lid) to napsal poradce prezidemta Baracka Obamy pro oblast technologií Quentin Palfrey.

Lidé v petici prezidenta žádali, aby "přinutil patentový úřad, aby přestal vydávat softwarové patenty a také zrušil všechny dříve vydané patenty." Příliš vágní patentovou ochranu totiž začaly některé firmy zneužívat k tomu, aby buď vymámily z výrobců hardwaru licenční poplatky, nebo úplně zablokovaly konkurenční výrobky.

Podpora open source

Vláda může v této oblasti pomoci, uznal Palfrey. Má ale svázané ruce. "Je důležité si uvědomit, že exekutiva není jediná, kdo stanovuje hranice toho, co je samo o sobě patentovatelné. Kongres nastavil velmi široké oblasti vynálezů, které mohou žádat o patntovou ochranu. A soudy - včetně toho Nejvyššího - tato pravidla aplikují i na oblast některých softwarových patentů."

Palfrey dále ujistil, že americká vláda podnikla kroky nutné k omezení nebo zrušení některých příliš širokých patentů a výslovně podpořil vývoj programů a aplikací s otevřeným zdrojovým kódem.

"Jsme si vědomi, že obavy z příliš široké patentové ochrany pramení částečně z toho, že mohou potlačit inovativní a kreativní vývojářskou komunitu okolo programů s otevřeným zdrojovým kódem. Jako administrativa jsme si vědomi obrovské hodnoty open source inovací a spoléháme na ně při plnění klíčových úkolů."

Střet zájmů?

Server ArsTechnica v komentáři ke zprávě dodává, že americká vláda má několik významných možností jak promluvit do schvalování patentů. Pokud chce vyjádřit svou nevoli s některými patenty, může tak učinit v komentáři, který má možnost mít v průběhu schvalovacího procesu u Nejvyššího soudu.

Podle novinářů však velkým problémem v oblasti softwarových patentů může být přístup současného šéfa amerického Úřadu pro patenty a vynálezy. 

David Kappos totiž dříve pracoval jako asistent generálního poradce pro duševní vlastnictví v IBM. A ta vlastní okolo 40 000 patentů, pochopitelně i z oblasti softwaru. Kappos tak zřejmě nebude fanouškem přitvrzení v oblasti softwarových patentů.

Patenty jsou například v oblasti "post PC" produktů zdrojem obrovského zisku. Zároveň však vzbuzují obavy, zda uměle nebrzdí rozvoj těchto oblastí a nezpůsobují monopol bohatých IT gigantů, které patenty skupují.

 

Právě se děje

Další zprávy