Papež vstupuje na Twitter. Psát budu osobně, slibuje

Tereza Holanová Tereza Holanová
3. 12. 2012 13:08
Svůj účet začne Svatý otec používat od 12. prosince celkem v osmi jazycích
Foto: Reuters

Vatikán - Papež Benedikt XVI. začne tweetovat ze svého vlastního účtu @Pontifex. Jak uvedl server Yahoo! News, první zprávu pošle do světa 12. prosince. Jen během prvního dne od zveřejnění zprávy přitom získal více než padesát tisíc followerů.

Ve svém prvním tweetu se chce papež zaměřit na otázky a odpovědi na téma víry. Další se zaměří na to hlavní z jeho projevů, nedělních požehnání či kázání během církevních svátků. Kromě toho se chce hlava církve vyjadřovat k ožehavým světovým událostem, například k přírodním katastrofám.

Začne Svatý otec využívat počítač?

Příspěvky bude možné odebírat celkem v osmi jazycích: anglicky, německy, francouzsky, italsky, španělsky, portugalsky, arabsky a polsky. Další jazykové mutace se mají objevit v budoucnu.

Světové agentury již pochybují, že bude zprávy psát skutečně papež. Mluvčí státního sekretariátu Svatého stolce Greg Burke ovšem tvrdí, že přispívat bude skutečně pouze Benedikt XVI., nikdo jiný. Zároveň ale zdůrazňuje, že Svatý otec rozhodně nebude chodit "nalepený" na BlackBerry nebo iPad a v jednom kuse psát. Tweetování se podle jeho slov bude věnovat jen tehdy, "když se mu bude chtít".

Podle agentury Reuters bude papež osobně komunikovat se svými odběrateli jen během prvního dne.

Později budou tweety psát asistenti s tím, že je Benedikt XVI. před odesláním do světa vždy schválí. To je logické, komentuje Reuters - pětaosmdesátiletý Svatý otec počítač téměř nepoužívá a všechny své projevy i knihy dodnes píše rukou.

Stáhněte si hlavu církve do iPadu

Do tweetování se papež nepustí poprvé, doposud ale využíval oficiální vatikánský účet. Z toho poprvé poslal zprávu, která může mít nejvýše 140 znaků, již v minulém roce.

Na sociálních sítích se Vatikán snaží být aktivní především proto, že je to další způsob, jak oslovit širší veřejnost, především mladé.

Kromě Twitteru používá římskokatolická církev i další sociální média, například YouTube. Na stránce www.pope2you.net si lze také stáhnout aplikaci pro Facebook či zařízení od Applu, která umožnuje odebírat novinky z Vatikánu - včetně videí nebo audio souborů.

 

Právě se děje

Další zprávy