Otec programovacího jazyka Java opustil Google

LP Fish
1. 9. 2011 11:01
James Gosling se nestane posilou Googlu při patentovém sporu s Oraclem. Budoucnost se rozhodl spojit s firmou Liquid Robotics a jejich "vědeckým kluzákem".
Foto: Reuters

James Gosling, muž který stál u zrodu programovacího jazyku Java, opustil po pěti měsících Google. Podle řady komentářů jde o výrazné oslabení týmu pracujícího na platformě Android. Gosling podle všeho neodchází z Googlu ve zlém, jen se setkal s novou výzvou, které nedokázal odolat.

Na svém blogu k tomu Gosling napsal: "Překvapil sem sám sebe a znovu změnil povolání. V Googlu mi bylo skvěle a potkal jsem tu řadu zajímavých lidí, ale nakonec jsem se seznámil s partou, která dělá něco neuvěřitelného a s trápením se rozhodl z Googlu odejít."


Revoluční projekt

Pokud se domníváte, že Goslinga přeplatil nějaký jiný IT gigant, pak jste na omylu. Jeden z nejlépe placených zaměstnanců Googlu se nechal zlákat novou technologií Wave Glider, kterou vyvíjí firma Liquid Robotíce. Gosling má u nich pracovat na místě hlavního softwarového architekta.

Wave Glider je autonomní plavidlo pohybující se po oceánu rychlostí jednoho až dvou uzlů. Kluzák pohání motor umístěný pod hladinou. Sbírá různé informace, od poslechu zpěvu velryb až po data o klimatických změnách, související s teplotou vody. Tyto informace většinou používají oceánografické instituce. Jeho provoz je velmi nenáročný na náklady, do moře ho mohou umístit 2 lidé, poháněný je solárními panely a ovládaný je přes satelit prostřednictvím internetového rozhraní.

Projekt je financován částkou 22 milionů dolarů a o jeho využití uvažuje i armáda, která s ním chce sledovat pohyb na volném moři. Jeden ze zkušebních kluzáků se podle serveru Zdnet pohyboval po hladině samostatně 2,5 roku.

Google zůstal sám ve sporu o patenty

Od Googlu tak neodchází jen geniální programátor, ale také jejich velký spojenec ve sporu o patenty v souvislosti s jejich platformou Android. Gosling původně pracoval pro firmu Sun Microsystems ( kde se výraznou měrou podílel právě na vzniku jazyka Java), ale po jejím převzetí IT gigantem Oracle z ní odešel a otevřeně se postavil na stranu Googlu. Ten vede s Oraclem řadu právních bitev v oblasti patentů.

V době příchodu Goslinga do Googlu řada médií spekulovala o tom, že ho chce firma využít právě jako experta při těchto sporech. Gosling však podle všeho dal přednost o mnoho dobrodružnější kariéře.

 

Právě se děje

Další zprávy