Otec nových Windows opouští Microsoft. Po 23 letech

Tereza Holanová Tereza Holanová
13. 11. 2012 15:40
Důvod, proč Sinofsky odchází, není známý. Spekuluje se, že kvůli neúspěchu Windows 8
Foto: Microsoft

Redmond - Microsoft opouští šéf divize Windows Steven Sinofsky. Děje se tak necelé tři týdny poté, co uvedl na trh svůj poslední projekt - novou verzi operačního systému Windows 8.

Důvod je zatím neznámý

Podle zástupců společnosti se na ukončení spolupráce dohodly obě strany. Jak ale připomíná server CNET, mezi Sinofskym a výkonným ředitelem Stevem Ballmerem docházelo k hádkám, což mohlo vzájemné vztahy zkomplikovat. Podle dalších spekulací se hlavní příčinou stal nedostatečný úspěch nového software.

Analytik společnosti Gartner Michael Silver třeba připomíná, že Microsoft doposud nezveřejnil žádné informace o tom, jak se Windows 8 prodávají. Nepočítáme-li, že Ballmerovi na adresu prodejů jednou utekl přívlastek „pozvolné".

"Toto ticho může být znamením, že nový systém nenaplnil očekávání," komentuje Silver pro server Computerworld.

Přímo Microsoft žádný oficiální důvod neuvedl a jak Ballmer, tak Sinofsky navenek nešetří slovy vděku. "Děkuji za těch mnoho let, kdy Sinofsky svojí činností prospíval společnosti," uvedl Ballmer. Sinofsky pak ve svém prohlášení píše, že cítí pokoru, když si vzpomene na profesionalitu a skromnost všech, s nimiž měl to štěstí spolupracovat.

Konec po 23 letech

Místo Sinofského povede nyní Windows Julie Larson-Green, která se postará o vývoj softwaru i hardwaru, a Tami Keller, která převezme starost o obchodní záležitosti. Obě se budou zodpovídat přímo Ballmerovi.

V Microsoftu působil Sinofsky 23 let - nastoupil tam hned po ukončení University of Massachusetts. Divizi Windows pak vedl poslední tři roky. K jeho úspěchům patří především vylepšení reputace klíčového produktu Microsoft - operačního systému Windows po uvedení neúspěšné verze Vista.

Jeho prvním samostatným projektem se stal software Windows 7, následovaly nejnovější Windows 8, které uvedl na konci letošního října.

Někteří analytici dříve označovali Sinofského za možného budoucího Ballmerova nástupce. Postupně ale od těchto dohadů upouštěli vzhledem ke sporům, ke kterým průběžně mezi Sinofským a šéfy ostatních divizí docházelo. Zaznělo také, že do nejvyšší funkce se nikdy nemohl dostat proto, že není dostatečně týmovým hráčem.


 

Právě se děje

Další zprávy