Odpůrce e-knih Bradbury podlehl, vydá román jako e-book

ČTK David Slížek, ČTK
1. 12. 2011 15:05
Ještě loni Bradbury jednoznačně odmítal myšlenku, že by jeho knihy mohly vycházet v digitální podobě. Vydavatele elektronických knih poslal doslova "k čertu".
Foto: Amazon.com

Tak i velký odpůrce elektronických knih - slavný spisovatel sci-fi Ray Bradbury - nakonec podlehl. Jeho román 451 stupňů Fahrenheita vychází v USA poprvé v elektronické podobě.

Ještě loni Bradbury jednoznačně odmítal myšlenku, že by jeho knihy mohly vycházet v digitální podobě. Vydavatele elektronických knih poslal doslova "k čertu", napsala britská BBC. Tvrdil, že elektronické knihy "smrdí jako spálené palivo".

Příliš mnoho internetu

"Během posledního roku mě třikrát oslovily internetové společnosti a chtěli moje knihy dát do elektronických čteček," řekl spisovatel listu Los Angeles Times.

Stěžoval si také na nejmodernější komunikační technologie. "Máme příliš mnoho mobilních telefonů. Máme příliš mnoho internetu," řekl mimo jiné.

Nejslavnější Bradburyho román 451 stupňů Fahrenheita přitom líčí pochmurnou vizi společnosti, ve které jsou hasiči pověřeni pálením knih, protože vláda postavila čtení knih mimo zákon. Románu se prodalo více než deset milionů výtisků.

Pochopil a podstoupil

Bradburyho agent Michael Congdon uvedl, že platnost dosavadní smlouvy na vydávání románu 451 stupňů Fahrenheita končí a americké nakladatelství Simon & Schuster nyní získalo práva na jeho vydávání i v podobě e-knihy.

"Vysvětlili jsme mu, že nový kontrakt by nebyl možný bez práv na e-knihy," řekl Congdon. "Pochopil to a práva nám podstoupil," dodal agent. Román se jako e-kniha prodává za 9,99 dolaru (necelých 190 korun).

Podle expertů tento případ jen dokazuje rostoucí význam elektronických formátů. Nakladatelství je přesvědčeno, že Bradbury změní názor na elektronické knížky díky vysoké prodejnosti jeho e-knihy.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy