Od ACTA couvá i Slovensko. Zatím nepodepíšeme, říká

ČTK David Slížek, ČTK
7. 2. 2012 8:55
Slovensko na rozdíl od většiny členských zemí EU dohodu ACTA, která se vztahuje i na boj proti internetovému pirátství, dosud nepodepsalo.
Foto: Jan Langer

Států, které couvají od podpory protipadělatelské dohody ACTA, přibývá.

Přípravy na schválení dokumentu přerušilo i Slovensko. Tamní ministerstvo hospodářství oznámilo, že nejprve o smlouvě hodlá uspořádat veřejnou diskusi.

Slovensko na rozdíl od většiny členských zemí EU dohodu ACTA, která se vztahuje i na boj proti internetovému pirátství, nepodepsalo. Česko a Polsko, které tak učinily, mezitím ohlásily, že ratifikaci smlouvy pozastaví.

Okleštění práv

"Dohoda ACTA a její aplikace obsahuje množství nepřesností. Nepodpořím dohodu, která by mohla jakkoliv oklešťovat základní práva a svobody," řekl slovenský ministr hospodářství Juraj Miškov.

Slovenští politici se přitom o ACTA dosud vyjadřovali dost opatrně.

Kvůli jejich nejednoznačnému postoji hacktivisté hlásící se k Anonymous nedávno opakovaně na několik hodin vyřadili z provozu weby několika slovenských státních institucí, několik stovek lidí proti dohodě zase demonstrovalo v ulicích.

Stahování bez trestu

Proti stávající podobě smlouvy ACTA se mezitím postavila nejsilnější parlamentní strana, opoziční sociální demokraté (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica.

Favorit březnových parlamentních voleb ohlásil, že kvůli nejasnostem ohledně výkladu smlouvy by mohlo dojít k zásahům do práva na soukromí lidí a že firmy by zase mohly smlouvu využívat k likvidaci konkurence.

"V tom stavu, v jakém se nachází tato smlouva, ji nelze na Slovensku ratifikovat," prohlásil Fico.

Naznačil rovněž, že za "neúmyslné nahrání písničky nebo filmu" by v zemi s výrazně nižšími platy ve srovnání s vyspělými evropskými státy nemělo hrozit trestní stíhání.

"Dobře víme, že ne všechno je přístupné veřejnosti z hlediska cen. Dobře víme, jaké jsou na Slovensku příjmy lidí," dodal. Co myslel pojmem "neúmyslné nahrání" ale nevysvětlil.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy