Ochrana PlayStation 3 padla, Battlefield 3 mají piráti

Jan Kovalík
3. 11. 2011 20:00
Pirátům se opět podařilo prolomit protipirátskou ochranu herní konzole Sony Playstation 3. Nový průnik jim trval necelého třičtvrtě roku.
Foto: Hratelně.cz

Protipirátská ochrana konzole PlayStation 3 (PS3) opět padla. Kromě hráčů pirátsky stažených her z toho ale mohou mít radost také lidé, kteří je používají jako počítač s Linuxem nebo na nich spouštějí software nezávislých vývojářů (tzv. homebrew).

O průlom se postarala skupina Duplex, jedno z nejaktivnějších pirátských uskupení specializující se na PS3. Na internet vypustila upravené verze dvou předvánočních hitů, Battlefield 3 a Uncharted 3.

Ačkoliv tyto hity sezony oficiálně vyžadují nejnovější aktualizace softwaru PS3, upravené verze běží i na konzolích se starším firmwarem.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku nebo na Twitteru!

Kryptovací klíče rozluštěny?

Poprvé piráti prolomili ochranu PS3 už vloni. Sony na průlom reagovala vydáním nových kryptovacích klíčů a aktualizací softwaru konzole.

S aktualizací softwaru na verzi 3.60 letos v březnu možnost pirátského hraní ustala. Každá nová hra totiž uživatele nutí aktualizovat konzoli na nejnovější verzi.

Duplexu se teď zřejmě podařilo rozluštit nové kryptovací klíče Sony a jailbreaková lavina, která se utrhla koncem loňského roku, tak zřejmě bude letos pokračovat.

Battlefield 3 a Uncharted 3 totiž oficiálně vyžadují software verze 3.70 a vyšší. Pokud tedy Duplex dokázal obě hry na PS3 zprovoznit, bude totéž možné i s dalšími tituly vydanými od března do současnosti.

Přichází True Blue

A to není všechno. Vedle softwarového jailbreaku se na internetu množí zvěsti o nové verzi hardwarového řešení prostřednictvm USB čipu. Ten má umožnit hrát kopie nejnovějších her na starém systému.

True Blue, jak se čip jmenuje, zatím není na síti k dostání, server PS3Crunch.net ale už získal testovací exemplář a zveřejnil důkaz, že opravdu funguje.

Ačkoliv je jailbreakování PS3 většinou spojováno právě s možností hrát pirátské kopie her, není to jediný důvod proč tisíce uživatelů raději svou konzoli neaktualizují. Jsou mezi nimi zejména vývojáři, kteří nechtějí ztratit možnost psát vlastní programy pro výkonnou konzoli.

Svobodná konzole

Další skupina uživatelů chce konzoli používat také jako osobní počítač s operačním systémem Linux. Takovou volbu Sony nejprve sama zákazníkům nabídla, po čase ji ale bez vysvětlení zablokovala.

Aktualizace firmwaru PS3 na poslední oficiální verzi navíc může uživatelům přinést i omezení jejich práv.

V reakci na sérii hackerských útoků na Sony firma změnila podmínky k používání konzole. Kdo poctivě aktualizoval na oficiální firemní software, vzdal se mimo jiné možnosti hromadně firmu žalovat v případech, kdy nedokáže ochránit osobní informace svých uživatelů

VIDEO: Důkaz funkčnosti True Blue vyzkoušel server PS3Crunch.net:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy