Obchod s nostalgií: Na starém počítači vyděláte miliony

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 6. 2012 11:30
K zajímavým sběratelským artiklům patří hlavně přístroje vyrobené v 60. až 80. letech
1976 - Jobs s Wozniakem zakládají u rodičů v garáži firmu Apple Computer. "Běžně se stávalo, že jsem na něčem dělal a Steve hned věděl, jak to prodat," definoval Wozniak jednou větou role v Applu. V dubnu 1976 pak v Homebrew Clubu s Jobsem představili první osobní počítač Apple I.
1976 - Jobs s Wozniakem zakládají u rodičů v garáži firmu Apple Computer. "Běžně se stávalo, že jsem na něčem dělal a Steve hned věděl, jak to prodat," definoval Wozniak jednou větou role v Applu. V dubnu 1976 pak v Homebrew Clubu s Jobsem představili první osobní počítač Apple I. | Foto: Karel Toman

Oxford - Nezbavujte se svých starých počítačů či videoher, mohou mít vyšší cenu, než si myslíte. Radí to britský herní teoretik Tom Chatfield.

Ve svém komentáři na serveru Business Week připomíná, že historický Apple 1 se v červnu vydražil za více než dvojnásobek odhadované ceny. Nový majitel za přístroj zaplatil 374,5 tisíce dolarů (7,7 milionu korun).

"Je to jeden z mála modelů ve světě, které stále ještě fungují. Přesto ale pochybuji, že by jej kupec chtěl používat," myslí si Chatfield.

Podobné předměty si lidé podle něj tak jako vázy z dynastie Ming nebo sebrané spisy od Shakespeara pořizují kvůli hodnotě, kterou mají.

K zajímavým sběratelským artiklům patří hlavně přístroje, které byly vyrobeny mezi polovinou šedesátých a osmdesátých let minulého století. Kromě starých exemplářů od Applu sběratelé baží například po prvním mikropočítači PDP-8, jehož cena se může v dražbě vyšplhat i na 30 tisíc dolarů.

A co kultovní Commodore 64, který se vám možná ještě válí v garáži? "Pokud není poškozený a obsahuje veškeré příslušenství, můžete se dostat na sto dolarů," uvádí Evan Koblentz, který se zabývá počítačovou historií. Vyhazovat starou elektroniku proto označuje za svatokrádež.

Zařadí se mezi retro elektroniku i tablety?

Poptávku po starých přístrojích Chatfield vysvětluje tím, že si k nim lidé během let vytvořili vztah - na rozdíl od umění nebo historických předmětů byli zvyklí s počítačem pracovat. "Apple 1 a podobné mašiny vznikly proto, aby si s nimi uživatel pohrál, programoval je, používal," vysvětluje komentátor.

Současná generace sběratelů, která si nákup může dovolit, navíc vyrostla právě v době, kdy se počítače začaly objevovat. Retro přístroje v nich proto vyvolávají nostalgickou vzpomínku na vlastní dětství.

Oproti tomu elektronika, která se nyní vyrábí po milionech, postrádá punc vzácnosti, tvrdí Chatfield. "Uvedení tabletu Surface od Microsoftu se sice může zapsat jako důležitá událost počítačové historie, pochybuji však, že za nějakých čtyřicet let za ně budeme platit stovky nebo tisíce dolarů," doplňuje ve svém textu.

Podle technologických analytiků se zájemci setkávají především na e-shopech, případně na speciálních sběratelských stránkách.

Například na webu "Vintage Computer and Gaming Marketplace" se kolekce, která zahrnuje dva počítače Commodore 128 z osmdesátých let, sadu her, počítačových časopisů a knih, prodává za vyvolávací cenu dva tisíce dolarů (41,1 tisíce korun). Potenciální kupci ale již částku vyhnali na 33 tisíc USD (678,4 tisíce korun).

Jak vypadá hřbitov počítačů, se podívejte v galerii vlevo


 

 

Právě se děje

Další zprávy