Nvidia překvapila novou konzolí Shield s Tegrou 4

tl
12. 1. 2013 11:28
Nvidia se pustila do výroby vlastní konzole. Pohánět jí bude Tegra 4
Foto: NVIDIA.COM

Že Nvidia na veletrhu CES 2013 představí nový procesor Tegra 4, se vědělo jíž několik týdnů před startem akce. Firma ale přesto během své předváděcí akce účastníky překvapila, když ukázala svou vlastní herní konzoli Project Shield.

Tegra 4 je po procesoru Tegra 3 dalším čipsetem pro smartphony a tablety. Celá sada obsahuje čtyřjádrový procesor postavený na architektuře ARM Cortex-A15 a grafickou kartu se 72 jádry. Tegra 4 by měla být výrazně rychlejší, než momentálně nejsilnější procesory Snapdragon S4 Pro a A6X, který se nachází v nejnovějším iPadu.

Čipset je díky svému výkonu schopný v reálném čase používat technologii HDR (High Dynamic Range), díky čemuž by se měla výrazně zvýšit kvalita pořizovaných snímků a videa. 

Nová konzole zvládne i cloud gaming

Prvním zařízením s Tegrou 4 by měla být přenosná herní konzole Project Shield, kterou Nvidia v Las Vegas také předvedla. Vzhledem konzole připomíná klasický herní ovladač, ke kterému je ale připevněn displej. Ten je sice dotykový, hry ale mají být na konzoli ovládány primárně pomocí hardwarových tlačítek na ovladači. Specifikacemi displeje jsou pětipalcová úhlopříčka a rozlišení 1 280 × 720 pixelů.

Project Shield běží na neupraveném Androidu, zatím ve verzi 4.1. Konzoli je možné propojit bezdrátově s počítačem a používat jí pouze jako ovladač. Kromě toho lze na Project Shield hrát  hry z cloudu, stejně jako to umožňuje například služba OnLive.

Nvidia zatím neprozradila, kdy bude konzole na trhu, podle prvních odhadů by se tak ale mělo stát přibližně v polovině roku.

 

Právě se děje

Další zprávy