Nový vir napadá telefony a obchází potvrzovací SMS

LP Fish
8. 10. 2011 12:00
Malware SpyEye, který začal v poslední době ve zvýšené míře napadat také telefony fungující na platformě Android. Podle bezpečnostních analytiků z Trusteer používá novou formu jak vylákat z uživatelů data nutná pro ovládnutí bankovního účtu.
Tři novinky Sony Ericsonu vedle sebe: Vivaz Pro, Xperia X10 Mini Pro a Xperia X10 Mini. Poslední dvě jsou zmenšené verze telefonu s operačním systémem Android.
Tři novinky Sony Ericsonu vedle sebe: Vivaz Pro, Xperia X10 Mini Pro a Xperia X10 Mini. Poslední dvě jsou zmenšené verze telefonu s operačním systémem Android. | Foto: Reuters

Podle výzkumníků ze společnosti Trusteer se objevila nová varianta viru SpyEye, která uživatele nutí měnit telefonní číslo spojené s jejich účty. Amit Klein, technologický ředitel Trusteeru o tom na svém blogu napsal: "Výzkumný tým Trusteer nedávno odhalil, že trojan SpyEye používá nový druh útoku který obchází zabezpečení formou SMS zavedené velkým množstvím bank."

SpyEye patří spolu s trojanem Zeus k nejnebezpečnějším virům typu trojský kůň, které se z počítačů s operačním systémem Windows rychle adaptovaly také na napadání chytrých mobilních telefonů fungujících na platformě Android. Oba se zaměřují na získání informací o bankovních účtech.

Jakmile se uživatel přihlásí na bankovní účet z počítače či telefonu napadeného škodlivým kódem, přijde mu falešné upozornění od banky, které informuje o novém bezpečnostním požadavku. Tvrdí, že zákazníkovi bylo přiděleno jedinečné telefonní číslo, a že ho má potvrdit zasláním původního kódu.

Ve skutečnosti však odešle SMS útočníkovi, který díky tomu změní telefonní číslo nutné pro potvrzení plateb a získá možnost převádět z účtu prostředky bez toho, že by si toho uživatel všiml.

"Tato nová varianta SpyEye ukazuje, že ani ověřování formou SMS není nenapadnutelné", komentoval tuto skutečnost Klein.

 

Právě se děje

Další zprávy