Nový Megaupload bude nezničitelný, slibuje Kim Dotcom

tl
18. 11. 2012 18:36
Přesně rok a jeden den po zablokování Megauploadu má být spuštěn nový server Mega
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com
Anonymous se mstí za zavření Megaupload.com | Foto: Aktuálně.cz, Anonymous

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom, který momentálně čeká na rozhodnutí novozélandského soudu o jeho vydání do USA, na svém Twitteru potvrdil, že připravuje nový server pro sdílení dat. Ten by měl být spuštěn už 20. ledna 2013, tedy přesně rok a jeden den poté, co byl server Megaupload zablokován a Kim Dotcom ve svém novozélandském sídle zatčen.

Nový Megaupload má být nezničitelný

Hlavní výhodou nového serveru, který byl pojmenován jednoduše Mega, by měla být podle Dotcomových slov jeho nezničitelnost. Tu má zajistit nový způsob nakládání s daty, v rámci kterého bude ke každému nahranému souboru přidělen speciální klíč, který bude vlastnit jenom ten, kdo soubor nahrál. Bude tedy jenom na majiteli klíče, zda heslo poskytne i někomu jinému, a data tak předá dál. Tímto způsobem by měl být server Mega chráněn proti tomu, aby ho kdokoliv právně napadal.

Servery služby Mega budou navíc rozmístěny po celém světě, což by mělo zabránit případnému jednorázovému zablokování, jako se tomu stalo v lednu v případě Megauploadu.

Server Megabox bude sloužit umělcům

Kromě služby Mega chce Kim Dotcom také spustit server Megabox, který byl údajně vytvořen ještě před uzavřením Megauploadu. Tento server by měl sloužit umělcům, kteří by jeho prostřednictvím nabízeli svou hudbu přímo uživatelům bez pomoci nahrávacích společností.

O osudu Němce Kima Dotcoma, vlastním jménem Kima Schmitze, rozhodne 25. března 2013 novozélandský soud. Pokud Dotcom soudní spor prohraje, bude vydán do USA, kde je stíhán kvůli porušování autorských práv, vydírání, praní špinavých peněz a několika dalším trestným činům. 

 

Právě se děje

Další zprávy