Nový iOS 6 má integrovaný Facebook i dětskou pojistku

tl
15. 6. 2012 9:41
iOS 6 přináší nové mapy, aplikace a také nové funkce volání
Foto: Aktuálně.cz

Nejnovější verze mobilního operačního systému iOS od Applu byla tento týden odhalena na vývojářské konferenci WWDC v San Franciscu. Budou jí podporovat všechny řady iPhonů od 3GS výše, druhá a třetí generace iPadu a čtvrtá generace iPodu Touch. Beta verze iOS 6 je už sice k dispozici, její finální verze by se ale do mobilů a tabletů měla dostat až na podzim.

Nový systém nějaké převratné změny sice nepřináší, poskytuje ale pár užitečných vylepšení, která každého fanouška přístrojů od Applu určitě potěší.

PassBook

První a asi nejzajímavější novinkou je aplikace PassBook, která umožní snadné elektronické nakupování a následná správa jízdenek, letenek nebo vstupenek na nejrůznější akce. Aplikace umí sledovat i změny, takže pokud se například váš let zpozdí, PassBook vás na to hned upozorní. Jak moc bude tato nová služba funkční, záleží především na to, kolik prodejců vstupenek a letenek jí bude podporovat.

Vylepšený telefon

Základní funkcí telefonu je volání, a tak Apple i svoji aplikaci pro hovory zase o něco vylepšil. Přibyl tak nový režim „do not disturb" (nerušit), po jehož zapnutí vás telefon nebude upozorňovat na žádné příchozí hovory a ani zprávy. Zároveň půjde nastavit, aby se hovory od určitých kontaktů zobrazovaly i v tomto módu. Další novou funkcí bude například možnost odmítnutí hovoru s odesláním vysvětlující SMS.

3D mapy a navigace

V nové verzi iOS nahradí integrované Google Maps nové mapy s navigací od Applu. Navigace bude i hlasová, ale zatím není úplně jisté, zda bude fungovat i mimo Spojené státy. Zajímavá je také možnost zobrazení map ve 3D.

Omezení pro děti

Velmi užitečná může být také funkce GuidedAcces, která rodičům umožní zakázat některá tlačítka a aplikace a znemožnit tak zvědavým dětem přístup k některým částem iPhonů a iPadů. Vhodná především jako trest pro zlobivé děti, která až příliš hrají Angry Birds.

Integrovaný Facebook

Dále do svého systému Apple integroval sociální síť Facebook a tvrdí, že má jít „o tu vůbec nejlepší integraci Facebooku v mobilních zařízeních". S novým iOS 6 tak bude zase o něco snadnější sdílet nejrůznější fotky, statusy a odkazy, kterými můžete otravovat své kamarády.
--------------------------------------------------------------------------------

Operační systémy.

 

Právě se děje

Další zprávy