Nové profily Facebooku se blíží, víte co vás čeká?

David Slížek
15. 11. 2011 9:20
Změna profilů na Timeline zasáhne grafickou podobu Facebooku i soukromí uživatelů. A přinese aplikace, které umí sledovat aktivitu uživatelů v reálném čase.
Facebook Timeline
Facebook Timeline | Foto: Datarama, repro Facebook

Sociální síť Facebook čeká nejdramatičtější změna, kterou dosud zažila. Zasáhne grafickou podobu stránky, i soukromí uživatelů.

Nová podoba profilových stránek Moje historie (Timeline), která byla dosud přístupná jen vývojářům, by měla být brzy spuštěna pro všechny uživatele.

Přesné datum ještě není známé. Redaktoři vlivného serveru Mashable byli zatím schopní zjistit jen jedinou informaci: Facebook chystá veřejné spuštění nových profilů... "brzy".

Nový profil si můžete aktivovat už teď, stačí si na Facebooku založit jednoduchou aplikaci a následovat některý z návodů, které jsou na webu. Pokud tak učiníte, dostanete 14 dnů na to, abyste nový profil uspořádali podle svého - pak si vaši přátelé budou moci snadno přečíst všechny vaše minulé příspěvky.

Jedna fotka vládne všem

Jak nový profil vypadá? Vizuálně se stránka proměnila k nepoznání. Dominuje jí velká fotografie přes celou šířku okna (tu si můžete určit podle svého). Pod ní je přehled vašich osobních informací, přátel, fotek, všech vašich aktivit anebo nová mapa, která umí vaše příspěvky a události umístit do geografického kontextu.

A o něco níže se ve dvou sloupcích chronologicky odehrává váš život. Profil se chová jako osobní životopis, ve kterém jsou jednotlivé položky řazeny podle času - od vašeho narození (pokud jste toto datum Facebook svěřili) až po současnost.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Příspěvky se v novém profilu řadí do dvou sloupců. Facebook podle své (a samozřejmě neveřejné) logiky vybere ty, o kterých si myslí, že jsou pro vás významné.

Obsah sloupců ale můžete upravit i vy - kliknutím na ikonu hvězdičky příspěvek roztáhnete přes dva sloupce, zatímco ikona tužky dovolí příspěvek smazat, skrýt, nahlásit jako spam nebo úplně zakázat aplikaci, která jej do profilu publikovala.

Velká aplikace se dívá

Zřejmě nejzázadnější novinkou Timeline jsou ale aplikace, které umí v reálném čase sledovat, co právě děláte.

Příkladem může být zpravodajská aplikace amerického portálu Yahoo nazvaná Yahoo! News Activity. Poté, co jí povolíte propojení se svým facebookovým účtem, neustále sleduje, které články na Yahoo! čtete a jak dlouhý čas jste čtení věnovali. Tyto informace pak automaticky a skoro okamžitě publikuje vašim přátelům na Yahoo! i na Facebooku.

Vy naopak můžete téměř okamžitě vidět, co čtou vaši přátelé (pokud si Yahoo! News Activity přidali). Yahoo! umožňuje funkci sledování vypnout a zapnout, případně můžete jednotlivé články ze své historie na Yahoo! i na Facebooku vymazat.

Podobné aplikace už vznikají i pro další služby - můžete tak na Facebooku například sdílet, kterou hudbu právě posloucháte (Spotify). A další budou určitě následovat.

TIP: Líbí se vám naše články? Sledujte Dataramu na Facebooku, na Google+ nebo na Twitteru!

 

Právě se děje

Další zprávy