Nokia zpřístupní své mapy i telefonům jiných značek

tl
14. 11. 2012 14:13
Nokia si svoje mapy už nebude schovávat pro sebe
Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800 | Foto: Nokia

Mapové podklady od Nokie jsou zařazovány mezi ty nejlepší na trhu, prozatím je ale mohli využívat pouze majitelé přístrojů od tohoto finského výrobce. Nokia ale nyní oznámila, že své mapy a vše co je s nimi spojeno, sloučila pod nový projekt s názvem Here, který bude k dispozici nejenom pro finské telefony.

Klasické mapy v projektu Here Nokia doplnila především o vlastní alternativu služby Streetview od Googlu, kterou získala po nedávné akvizici firmy Earthtime. Mapy a pohled do ulice má navíc rozšířit funkce LiveSight, která bude poskytovat takzvanou rozšířenou realitu, kterou nabízela už aplikace Nokia City Lens.

Aplikaci Here bude mít Android, iOS i Firefox

Nokia si pravděpodobně uvědomila, že pokud chce své lokalizační služby nadále inovovat, nemůže si je neustále schovávat pro sebe a musí je uvolnit i pro další platformy. Brzy by se tak měla objevit aplikace Here pro iOS a operační systém Android. Vzhledem k tomu, že Androidu s přehledem vládnou Google Maps, je otázkou, zda mapy od Nokie budou mít u uživatelů tohoto systému nějaký značný úspěch.

Nokia navíc uzavřela dohodu s Mozillou, která projekt Here integruje do svého chystaného systému Firefox OS.

Hlavní nevýhodou služby Here je, že v současnosti v České republice nefunguje přesně tak, jak by měla. Letecké snímky pořízené nad Českem jsou v nízkém rozlišení a velká část informací, které by měly z Here dělat unikátní službu, prozatím chybí.

 

Právě se děje

Další zprávy