Nokia se vrací do Česka. Začne prodávat telefony s Androidem i tlačítkovou legendu

Otakar Schön
2. 5. 2017 13:11
Nokia má českého distributora a nové telefony už míří do vybraných obchodů v Česku. Nejlépe vybavený model bude za necelých sedm tisíc korun. Hlavním lákadlem nových nokií je čistý Android s rychlými aktualizacemi.
Nová Nokia 3310
Nová Nokia 3310 | Foto: Reuters

Praha - Během měsíce se v Česku začnou prodávat nejzajímavější telefony poslední doby. Finský start-up HMD obnovil značku Nokia a přidal k ní čistý Android v úzké spolupráci s Googlem. Výrobce aktuálně zaručuje softwarovou podporu po dobu dvou let. Nokie jsou aktuálně jediné telefony mimo Google Nexus a Pixel, které mají nejnovější Android 7.1.

V České republice se o distribuci telefonů Nokia postará společnost TCCM, která do Česka dříve přivezla Samsung nebo HTC. V nabídce budou tři modely Nokia 3, 5 a 6, kromě toho se v ČR bude prodávat i tlačítková Nokia 3310. Dostupnost telefonů bude omezená na obchody Mall.cz, Datart a CZC.cz. Nokie budou od června také v nabídce operátora O2.

Nokia 6: První dojmy
2:25
Nokia 6: První dojmy | Video: Otakar Schön

Nejdostupnější v nabídce Nokie je model Nokia 3, který má HD displej, 2 GB RAM, 16 GB úložiště a dva 8Mpx fotoaparáty. Procesor dodává MediaTek, ale i tak telefon podporuje všechny české LTE frekvence. Nijak zajímavé technické parametry vypadají lépe v porovnání s cenou, kterou distributor pro český trh nastavil na 3999 Kč.

Střední model Nokia 5 za 5499 korun nabídne 5.2" HD displej, procesor Snapdragon 430, 2 GB RAM a 16 GB prostoru pro data s možností použít paměťovou kartu. Ve výbavě telefonu nechybí 13Mpx fotoaparát ani čtečka otisků prstů. Samozřejmostí je podpora LTE.

Nejzajímavější model v nabídce Nokie je Nokia 6 s FullHD displejem s úhlopříčkou 5,5", procesorem Snapdragon 430, 3 GB RAM a 32 GB prostoru pro data. Stejně jako předchozí modely bude mít Nokia 6 podporu dualSIM, navíc má vedle čtečky otisků prstů a LTE také kvalitnější zvuk s podporou Dolby Atmos a stereo reproduktory. Akumulátor má jen průměrnou kapacitu 3000 mAh a k napájení slouží starší konektor microUSB.

Nokia 3: První dojmy
2:44
Nokia 3: První dojmy | Video: Otakar Schön

S cenou 6799 korun nevypadá Nokia 6 na první pohled jako ideální kandidát na koupi. Je hůře vybavená než například Honor 7, její slabinou je hlavně málo výkonný procesor. Pro fanoušky Androidu ale bude zásadní bezkonkurenční softwarová podpora. Pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace i slíbené upgrady na nové generace Androidu ale hodnotu telefonu zvyšují.

O2 pak prozradilo i cenu tlačítkové legendy 3310 v novém balení. Telefon s malou barevnou obrazovkou přijde v síti O2 na 1595 korun.

O žádném jiném telefonu se na Světovém mobilním kongresu v Barceloně nemluví víc než o Nokii 3310. Návrat legendy vyzkoušel reportér Otakar Schön. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy