Nokia 3310 se vrací. Legendární mobil z plastu boduje na veletrhu novinek, ale moc si ho neužijete

Otakar Schön
27. 2. 2017 11:10
Telefony Nokia se vrací s novým maskotem. Přepracovaný model 3310 je hitem největší telekomunikační akce roku, která právě probíhá v Barceloně. Nokia 3310 je obyčejný telefon s výraznými barvami, barevným displejem a podporou dualSIM. Základní parametry a rozumná cena mu najdou zákazníky, budoucnost je ale v Androidu, hodnotí novinku přímo z Barcelony Otakar Schön.
Nová Nokia 3310 | Video: Otakar Schön

Barcelona - O žádném jiném telefonu se letos na Mobilním světovém kongresu v Barceloně nemluví více než o návratu Nokie 3310 - legendárního mobilu, který si v minulosti koupilo zhruba 100 milionů lidí. Nyní má reinkarnace legendy pomoci "nové Nokii" k návratu na trh. Jde přitom o obyčejný plastový mobil.

Foto: Reuters

Nová 3310 je na první pohled lákavá. Zejména ve výrazné červené barvě zaujme na první pohled. Vedle šedivého předchůdce navíc působí moderně. Kromě jména a hry had však s originálem nemá moc společného.

Největší rozdíl představuje štíhlé tělo z lesklého plastu a relativně velký barevný displej s úhlopříčkou 2,4" a rozlišením 320×240 bodů.

Foto: Otakar Schön

Nokia, respektive finský startup HMD Global, kterému patří licence na výrobu telefonů pod značkou Nokia, přesto může být spokojená. Během pár dní dokázala, že tradiční evropská mobilní značka má pořád dost síly, aby prodala i nesmysl. Nebo aby kolem obyčejného telefonu vyvolala obrovskou mánii.

My jsme si telefon mohli vyzkoušet před tím, než na barcelonské výstaviště vtrhly davy. Velká očekávání ale přinesla logicky zklamání. Nokia 3310 je přesně takový telefon, jakého jsem se před deseti lety strašně rád zbavil.

Proti původnímu nerozbitnému modelu působí spíše jako hračka. Napomáhají tomu barevné lesklé plasty, nepříliš pohodlná tlačítka a menší rozměry. Telefon je téměř o polovinu tenčí a váží polovinu toho, co originál. Na zadní straně telefonu je čočka 2Mpx fotoaparátu, původní model byl ještě bez kamerky.

Stará a nová Nokia 3310
Stará a nová Nokia 3310 | Foto: Otakar Schön

Překvapením je velká interní paměť (16 MB), původní model neměl nic, data jako SMS nebo kontakty šlo ukládat pouze na SIM. Z tohoto pohledu je Nokia 3310 ročník 2017 použitelný telefon. Dostanete do ní písničky, telefon je přehraje do sluchátek. Proč ne. I displej vypadá dobře. Minimálně na hraní modernizovaného hada se bude hodit.

Foto: Otakar Schön

Telefon, který nabídne i dualSIM verzi, si jinak moc neužijete. K internetu se připojíte, ale jen přes GPRS, což v dnešní době znamená, že se dříve zblázníte, než se vám v prohlížeči Opera Mini zobrazí požadované informace.

Nokia 3310 boduje výdrží baterie, v pohotovostním režimu má vydržet měsíc, hudbu bude přehrávat 50 hodin. Jako druhý telefon to není špatné. Za 1500 korun si takový telefon možná koupí i uživatelé smartphonů, ale spíše bude bojovat o mladé uživatele v rozvojových zemích a pod stromečkem ho možná najdou babičky a dědečkové, kteří se bojí smartphonů.

 

Právě se děje

Další zprávy