Nintendo zachraňuje životy a baví lidi v letadlech!

Lukáš Bašta
17. 5. 2007 13:41
Konzole od Nintenda se nyní dostávají do nemocnic a na palubu letadel.
Foto: Aktuálně.cz

Boom, který zažívají Nintendo Wii a DS, jim jistě závidí každá konzole. Nejenže postupně dobývají další a další domácnosti bez rozdílu věku a pohlaví, stávají se standardním vybavením hotelů a nyní budou i pomáhat lidem při pobytu v nemocnicích a zkracovat čas při letu letadlem.

Americká nemocnice Glenrose je zřejmě první na světě, která používá Nintendo Wii k rehabilitaci. Nejenže si díky gyroskopickému ovládání pacienti procvičí motorické funkce, ale hlavně jsou samotnými hrami motivování jít dál. Pryč jsou tak dlouhá a hlavně nudná cvičení, kdy šlo uzdravování pomalu. Nyní stačí do mechaniky zasunout DVD například s Wii Sports a během několika kol v ringu dostane tělo pořádně zabrat.

Foto: Hratelně.cz

Jedním z pacientů, kteří si mohli možnosti Nintenda Wii osahat, byl Albert Liaw, bývalý boxer, který je však po zranění mozku na vozíčku, nemůže pořádně hýbat rukama a ani mluvit. Nyní, když vyměnil ring skutečný za ten virtuální, věci se mají k lepšímu.

Doktor Simmons, jenž s tímto druhem terapie přišel, ji použil za poslední dva měsíce v pěti případech. Nyní mají však zájem i jeho kolegové, kteří se s novou videoherní metodou chtějí seznámit. Doktor Grigore Burdea, přední odborník na virtuální realitu a rehabilitační terapie, tvrdí, že do pěti let bude mít většina moderních nemocnicí k dispozici podobná zařízení na principu videoher.

Další zajímavostí je smlouva s Delta Airlines. Nintendo totiž na strategických letištích postaví downloadovací stanice, kde si budou moci majitelé konzolí Nintendo DS stáhnout nejnovější demoverze, aby si během letu mohli zkrátit dlouhou chvíli některou z pestré nabídky videoher. K dispozici mají být dema Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day, Elite Beat Agents, Cooking Mama a Lara Croft Tomb Raider: Legend. Nabídka by se měla pravidelně rozrůstat. Má to však jen jeden háček, zatím se to týká jen jednoho jediného letiště, a to JFK v New Yorku. Snad se do budoucna množství terminálů, kde budou hry od Nintenda k dispozici, rozroste.

Nicméně nezoufejte, protože ani my jsme nepřišli zkrátka, ačkoliv tohle již nemá s Nintendem nic společného. Před několika měsíci jsme vás informovali o tom, že si můžete zkrátit čekání na Ruzyňském letišti hraním na konzolích PlayStation, případně browsením po internetu. Vše by mělo být zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy