NHL 2K7 - nejlepší jízda na ledu!

Petr Novák
2. 1. 2007 0:00
Znalci vědí, že výlet do NHL nemusejí absolvovat pod křídly jen jedné společnosti. 2K7 je totiž výbornou alternativou ke stagnující sérii od Electronic Arts!
Foto: Hratelně.cz

EA měli hodně dlouhou dobu monopol na většinu sportovních her. V každoročních pokračováních se začal postupně objevovat i stereotyp a absence nových nápadů. Velká část průměrných konzumentů z pohodlnosti zůstala molochu věrná, avšak fajnšmekři hledající větší hloubku simulace zakotvili u nepříliš známé, ale výtečně zpracované konkurence. Nejvýraznějším vlajkonošem se stal Pro Evolution Soccer, který hlavně po stránce fyzikálního modelu a úrovně simulace samotných herních principů své soky doslova rozdrtil. Proč tu ten člověk blábolí o fotbalu, ptáte se asi očekávajíc recenzi na hokejovou virtuální klouzanici... Důvod je prostý - série NHL 2K je totiž na ledě tím samým, čím je Pro Evo na trávníku. Ano, ultimátní herní simulací, která sérii NHL od EA předbíhá (tedy předjíždí) doslova na míle. Ostatně poslední kousek z této stáje, který od lehčího nadprůměru nezachránil ani český komentář či přítomnost české ligy, jsme si popsali v PC verzi zde .

Foto: Hratelně.cz
#hodnoceni

NHL pro všechny
Nejdůležitějším plusem mluvícím pro koupi NHL 2K7, je fakt, že tuto hru si bez větších problémů zahrají hráči s jakoukoliv herní zkušeností (začátečníci, pokročilí či hardcore šílenci usedající ke konzoli s nazutými bruslemi), a přitom se budou všichni skvěle bavit. 2K Sports se již od dob svých prvotin snaží kromě přizpůsobivosti ovládání implementovat do každé hry i obrovskou spoustu možností nastavení. Tím se vyhýbají spotřební hratelnosti, typické pro většinu mainstreamových titulů drtících ve velkém peněženky kupujících, aniž by jejich tvůrci jakýmkoliv razantním způsobem měnili obsah periodických vydání.

V letošní sérii se tedy opět dočkáme především různých schémat ovládání (zmíněné přizpůsobení hry schopnostem daného hráče) - od klasického arkádovitého až k nejkomplexnějšímu. To vás sice prověří z dokonalé znalosti všech tlačítek dualshocku a jejich všemožných kombinací (ano, využijete i pravou analogovou páčku), ale také vás odmění za vynaloženou námahu absolutní kontrolou situace na ledě, zahrnující i např. nevídané finesy borců. Kromě návratu starších systémů přihrávek se velmi zajímavou novinkou v ovládacím schématu stává možnost setřesení otravného soupeře za pomocí stisku L2, přičemž můžete dokonce modifikovat sílu tlaku vašich spoluhráčů, kteří se o něj následně postarají. Celý systém ovládání autoři honosně pojmenovali "ProControl 2K7". Nejedná se o pouhou marketingovou bublinu, nové NHL se opravdu skvěle drží v rukou a dává vám mnohem více možností než konkurence...

Foto: Hratelně.cz

Monstrózní volby nastavení všemožných herních prvků jsou opět přítomné - délka zápasu, formace, přesnost přihrávek a střel, ale i chování puku na ledě, rychlost hry, chování rozhodčího atd. Těm, jež by se v tabulce nakonec úplně ztratili, budiž úlevou možnost volby defaultních nastavení. Komplexnost options je zkrátka doménou této hry.

Kolik režimů máš, tolikrát jsi hokejem
Herní módy se drží klasických schémat - přátelák, turnaj, sezóna a mimořádně propracovaný manažerský mód. Všichni maniaci hledající inspiraci ve vedení týmů NHL si zde své opravdu užijí. Nákupy, přesuny, vyhazovy hráčů, kontrola statistik týmu (unaveným a obsazovaným hokejistům klesají: potřebují odpočinek), řešení zranění a následných náhrad, sledování událostí cupu přes e-mail, zkrátka tuny dat. Naštěstí je celý mód tentokrát zpracován po grafické stránce skvěle, a hlavně přehledně, budete se tedy dobře orientovat. V utkáních manažerského režimu je také silně cítit novinka - autoři implementovali tzv. systém rivality. Zde zafungují vztahy mezi jednotlivými hráči i týmy. V zápasech dvou formací, které se nemají příliš v lásce se tedy bude velmi často vylučovat, dojde ke rvačkám a "vyhecovaný" výkon týmů na ledě rozhodně pocítíte ve všech aspektech zápasu.

Foto: Hratelně.cz

V Party módu jsou přítomné zábavné minihry: stolní hra s rychlým kotoučem - Air Hockey, Mini - Rink, čili 3 proti 3 na opravdu malé ledové ploše. Poslední položkou je oblíbený Skybox, ve které lze odemykat přehršel bonusů, prohlížet kompletní žebříčky atd. Kapitolou sama pro sebe je on-line. Po připojení vaší PlayStation 2 k internetu získáte možnost hrát přátelská utkání, turnaje a dokonce i on-line ligu (2-8 hráčů). Přístupná po internetu jsou také klání v minihrách - takto by měl být vybaven každý sportovní titul!

Lepší a hlavně hezčí
Po grafické stránce se letošní ročník dočkal znatelného vylepšení. Vzhledem k tomu, že NHL 2K7 se připravoval i pro Xbox 360 a PlayStation 3, autoři vyvinuli vlastní systém zobrazení - tzv. Cinemotion. Motion capture technologie (nasnímání reálných pohybů lidského modelu a jejich následná digitalizace) byla aplikována s pomocí profesionálních hráčů a animace jsou tak citelně vylepšeny. Samotné bruslení a manévrování hokejistů je složeno z většího počtu "okének", působí více realisticky. Dále se změnila i práce kamery a přibyl dokonce nový dynamický náhled na ledovou plochu - parametric. Ten mění zoom podle dění, pokud se tedy například budete řítit sami na brankáře, přiblíží se k vám a lehce tak podtrhne napětí.

Foto: Hratelně.cz

Zmíněná vylepšení byla implementována i do verze pro PlayStation 2 a hra na této konzoli běží na hranici jejích možností. Animace hráčů působí hodnověrně, led je doslova výtečně zpracován, tribuny vypadají skvěle. Samotná paleta použitých barev nehýří nereálnými křiklavkami jako u konkurence a působí více skutečně. To, co uvidíte na svých obrazovkách zkrátka opticky předstihuje i značně vypilovanou NHL 07 od EA, a to je co říci, jelikož tato série má jednoznačně veliký náskok ve vývoji grafického enginu. Samotná extrémní náročnost na stárnoucí hardware se bohužel občas projeví mírně kolísajícím framerate, který však nedosahuje kritických hodnot.

Ozvučení NHL 2K7 se drží zajetého standardu. O komentář se postarali opět Bob Cole a Harry Neale, nicméně je spíše doplňkem, než výraznou informativní složkou zvuku, jak tomu již u virtuálních sportů bývá. Soundtrack vyplnila snůška rockových kapel s nepříliš zvučnými jmény, která nijak zvlášť nezaujme, ale ani neurazí.

Foto: Hratelně.cz

Závěrem tedy musíme konstatovat, že i když NHL 2K7 nevládne tak dokonalou grafikou jako na next-gen konzolích, je jednoznačně nejlepší hokejovou simulací pro naší stařičkou PS2. Pro tento fakt mluví špičková hratelnost a její přizpůsobení se široké hráčské veřejnosti různými stupni obtížnosti, komplexním zpracováním, ale i vybalancovanými herními módy a velkou výdrží samotného titulu. V celkovém hodnocení nemůžeme opominout ani skvěle zpracovaný a pestrý on-line mód. Zkrátka pro všechny z vás, kdo si chtějí zahrát dobrý hokej na konzolích, je tato hra nutnost (sympatická je i cena tisíc korun).

 

Právě se děje

Další zprávy