Nexus 7 je skvělý tablet za příjemnou cenu

tl
29. 6. 2012 13:10
Google ukázal svůj první tablet. Zákazníky láká na nízkou cenu
Foto: GOOGLE.COM

O referenčním tabletu od Googlu se spekulovalo řadu měsíců a tento týden se všichni zvědavci konečně dočkali. Týden poté, co Microsoft představil svůj vlastní tablet Surface, ukázal Google na konferenci  I/O, která tento týden proběhla v San Franciscu, svojí sedmipalcovou novinku nesoucí jméno Nexus 7.

Jak už název napovídá, displej tohoto nového tabletu je velký sedm palců, stejně jako ten u Kindle Fire od Amazonu, hlavního konkurenta nového Nexu. Procesorem je čtyřjádrová Tegra 3 od nVidie, doplněná dvanáctijádrovým grafickým čipem od stejného výrobce. Plynulý chod tabletu zajišťuje 1 GB operační paměti a svá data si majitelé Nexu 7 mohou ukládat na 8 nebo 16 GB paměti interní.

Bez paměťových karet

Bohužel datové úložiště se u prvního tabletu od Googlu nedá nijak rozšířit, protože nedisponuje slotem na microSD karty. Firma tak chce pravděpodobně docílit toho, aby uživatelé co nejvíce využívali cloudové služby.

Tablet má na své straně microUSB port, dále podporuje Bluetooth, Wi-Fi a GPS. Uvnitř Nexu se nachází také NFC čip určený například pro bezkontaktní platby. Na škodu je, že nový tablet nepodporuje 3G, takže k internetu se uživatelé mohou připojovat pouze pomocí Wi-Fi.

Nový Android

Nexus 7 je první zařízení, které bude dodáváno s novým Androidem 4.1 Jelly Bean představeným společně s tabletem tento týden v San Franciscu. Nový Android přináší několik vylepšení a pár nových aplikací. Hlavní ale je, že Nexus 7 bude konečně tablet s čistým Androidem bez jakýchkoli grafických úprav, jako tomu je u tabletů od výrobců, jako je Samsung či Amazon.

Koupíme ho i u nás?

Většinu nových zákazníků si pravděpodobně Google získá díky velmi přívětivé ceně. Ta je zatím v USA stanovena na 199 dolarů za 8 GB verzi a na 249 dolarů za tablet s 16 GB paměti. V přímém přepočtu by tak tento tablet mohl stát asi 4100 korun, což je za zařízení s Tegrou 3 a HD displejem velice hezká cena. Kolik by ale mohl tablet u nás stát reálně, se zatím neví. Není navíc ani jisté, zda bude u nás oficiálně k dostání, protože jeho prodej je zatím potvrzen pouze v USA, Kanadě, Austrálii a Velké Británii.
 

 

Právě se děje

Další zprávy